Toto Volf: Prvi milijarder Formule 1

Mnogi se pitaju kako je ovaj 51-godišnji Bečlija zaradio enormno bogatstvo

07.04.2023. 16:18
  • Podijeli:
Toto Volf_Profimedia-643002fc1ef9c.webp Foto: Profimedia

Šef Mercedesovog tima Formule 1 Toto Volf probio je magičnu granicu od milijardu dolara ličnog bogatstva.

Tako se Torger Kristijan, kako mu je pravo ime, našao u društvu košarkaša Lebrona Džejmsa i golfera Tajgera Vudsa, jedinih sportista koji su prebacili desetocifrenu barijeru na Forbsovoj listi.

Uz to, Austrijanac poljskih i rumunskih korijena prvi je čovjek koji dolazi iz najbržeg karavana sa zarađenih milijardu "zelenih novčanica".

Ovaj podvig nije uspio da napravi ni legendarni Mihael Šumaher koji je bio sinonim za uspjeh, kako na stazi, tako i van nje.

Još jedan sedmostruki prvak, Luis Hamilton, zarađuje ogromne svote, što od F1, što od unosnih marketinških ugovora. Međutim, ne dovoljno da bi ugrozio svog šefa.

Mnogi se zato pitaju kako je ovaj 51-godišnji Bečlija zaradio enormno bogatstvo. Jer, iako je i sam bio trkač, nije bio ni blizu Šumijevog i Luisovog nivoa.

Odgovor je - "nos" za biznis. Toto nije dosegao zvijezde za volanom, iako se može pohvaliti pobjedama na trkama 24 časa Nirburgringa i 24 časa Dubaija, te rekordnim krugom na čuvenoj pisti Nordšlajfe.

Ali je zato od sredine devedesetih počeo sa investicijama. Ulagao je u internet i tehnološke kompanije još dok je globalna mreža bila u povoju.

Značajan poslovni poduhvat napravio je 2009. godine, kada je kupio dionice Vilijamsa te potom postao izvršni direktor slavnog tima.

A nedugo zatim, uslijedio je i najmudriji potez u karijeri, prelazak u Mercedes. Volf je osjetio da su udareni čvrsti temelji Srebrnih strijela, koje je u godinama koje su uslijedile poveo do sedam vozačkih i osam konstruktorskih titula.

Sa udjelom u Mečki od 33 procenta, te istorijskim uspjesima na stazi, bogatstvo je konstantno raslo.

Nije se Toto zadržao samo na aktuelnom timu. Uporedo je imao i vlasništvu u Vilijamsu koje je prodao, da bi potom kupio dionice sve boljeg Aston Martina. Investirao je i u Formulu E, te mnoge druge uspješne firme poput HWA AG.

Bavio se i menadžerskim poslovima, zajedno sa dvostrukim F1 šampionom Mikom Hakinenom osnovao je agenciju koja brine o karijerama vozača Valterija Botasa, Bruna Špenglera, Aleksandrea Premata...

Bankovni računi su iz godinu u godinu bivali "deblji", a za posljednji "skok" vrijednosti "kriv" je Netfliksov serijal "Vozi da bi preživio" (Drive to survive), koji je stekao planetarnu popularnost i značajno podigao ugled i cijenu Formule 1. A time i Volfovo bogatstvo.

Iako je već napravio mnogo u karijeri, Toto kaže da je tek na pola puta.

"U ovim godinama na sebe ne gledam kao na nekog ko je uspio i ko je ostvario svoje ciljeve. Nisam sportista koji karijeru završava u 35. godini. Tu sam i nadam se da ću, ukoliko budem zdrav, biti tu i za 30, 40 godina. Još ne želim da svodim račune. Hajde da o ovoj temi pričamo za 30 godina", jasan je prvi F1 milijarder.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()