Superboul, LVII čin: Orlovi ili Poglavice?

Ko će bit nasljednik Los Anđeles Remsa, ko će biti ponosni vlasnik pehara za najbolji tim u NFL šampionatu, Orlovi ili Poglavice? Favorita u 57. činu skoro da i nema

12.02.2023. 18:08
  • Podijeli:
Glendejl Superboul_Profimedia-63e919e890978.webp Foto: Profimedia

Glendejl u Arizoni večeras, od 00.30 časova, biće poprište spektakla, borbe za trofej Vinsa Lombardija, a sastaju se Filadelfija i Kanzas, franšize koje su bile najbolje i poslije ligaškog dijela NFL šampionata.

Kada kažete Superboul, mislite na spektakl. Ne samo sportski. Sjedinjene Američke Države neće spavati, sve staje za tih tri i po sata borbe za najvrijedniji trofej "preko bare". Pola minuta reklame tokom "utakmice svih utakmica" košta 7.000.000 dolara. Oni koji vole muziku i šoubiznis, s nestrljenjem će čekati poluvrijeme i dvadesetominutni Rijanin koncert.

Ko će bit nasljednik Los Anđeles Remsa, ko će biti ponosni vlasnik pehara za najbolji tim u NFL šampionatu, Orlovi ili Poglavice? Favorita u 57. činu skoro da i nema, piše MozzartSport.

Oba tima su do borbe za trofej došli kao najbolji u ligaškom dijelu sezone. Filadelfija i Kanzas iskoristili su prednost domaćeg terena, s tim da je tim iz Pensilvanije bio ubjedljiviji, razbio je prvo divizijskog rivala Njujork Džajantse sa 38:7, a onda pregazio desetkovane povredama San Francisko Fortinajnerse sa 31:7.

S druge strane, Kanzas je teže prolazio na "Erouhedu". Prvo je rutinski pobijeđen Džeksonvil sa 27:20 u polufinalu AFC-a, a zatim poslije drame je pao prošlogodišnji učesnik Superboula, Sinsinati Bengalsi sa 23:20. Oba tima su imala skor 14-3 u ligaškom dijelu sezone, s tim da su Iglsi dva poraza doživjeli u finišu, kada se povrijedio startni kvoterbek Džejlen Herts. Mijenjao ga je neuspješno Gardner Minšu.

Obje franšize se brzo vraćaju na veliku scenu. Prije pet godina je Filadelfija osvojila premijernu krunu, kada je Nik Fols predvodio tim u velikoj pobjedi protiv Nju Inglanda sa 43:35. Za Petriotse je tada kao kvoterbek igrao legendarni Tom Brejdi. Poslije toga je uslijedio loš period za Iglse, ali je brzo izvršena rekonstrukcija, otarasili su se Karsona Venca, a u trećoj sezoni sa Hertsom na čelu, a druge kao startera, došla je bitka za trofej. Prošle godine je Filadelfija stigla do plej-ofa, ali nije imala šta da traži u duelu sa Tampom na Floridi (14:31) u "vajld kard" vikendu.

Kanzas je u eri Patrika Mahomsa pet puta uzastopno dolazio do finala AFC-a, a ovo je treće učešće čete Endija Rida u mečevima za Lombardijev pehar. U premijernom 2020. godine srušen je San Francisko sa 31:21, a naredne je Tampa sa Tomom Brejdijem oduvala Čifse na Floridi sa 31:9.

Ne može još da se kaže da je uspostavljena dinastija, ni nalik onoj Brejdi-Beličik iz Nju Inglanda, ali Kanzas ide ka tome, uz preciznu ruku lucidnog kvoterbeka i trenersku mudrost starog vuka Endija Rida.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()