Olimpijska šampionka pobijedila pravila Svjetske atletike!

Evropski sud za ljudska prava uvažio žalbu Caster Semenya

11.07.2023. 18:07
  • Podijeli:
Caster Semenya foto profimedia-64ad2df4506b1.webp Foto: Profimedia

Evropski sud za ljudska prava presudio je u utorak u korist dvostruke olimpijske šampionke Caster Semenya u njenoj žalbi na pravila Svjetske atletike (WA, u to vrijeme Međunardone atletske federacije IAAF) o dozvoljenoj visini testosterona za atletičarke.

Presuda Evropskog suda za ljudska prava mogla bi sada da dovede i do toga da ovaj sud preispita pravila koja su dovela do toga da Semenya, koja ima prirodno povišen nivo testosterona, ali i ostale atletičarke, ne mogu da se takmiče u određenim disciplinama ukoliko ne pristanu da vještačkim putem ne spuste nivo ovog hormona u organizmu.

Sud u Strazburu je u korist Semenye odluku donio sa četiri glasa za i tri protiv u vijeću koje je činilo sedmoro sudija.

Sud je takođe ustanovio i da je Semenya uskraćena za pravo efektivne žalbe u slučajevima kada su po njenoj žalbi odlučivali Sud za sportsku arbitražu i Vrhovni sud Švajcarske koji je nadležan za žalbene postupke nakon procesa pred CAS.

Čeka se dodatno pojašnjenje suda da li ova odluka znači da će pravilo biti automatski promijenjeno i da li će Semenya moći da se takmiči na Olimpijskim igrama u Parizu 2024. godine.

Semenya je na Igrama u Londonu 2012. i Riju 2016. godine osvajala zlatne medalje na 800 metara, ali joj je od 2019. godine bilo zabranjeno da se takmiči u ovoj disciplini. Zbog toga nije mogla da se takmiči na Igrama 2020. u Tokiju.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()