Fetelov put: Od glavnog negativca F1, do mudraca kojem se dive

"Ne vjerujem da sam vidio bilo kojeg vozača u istoriji ovog sporta da radi ono što smo on i ja radili"

20.11.2022. 09:09
  • Podijeli:
sebastian vettel_profimedia-1668889552832.webp Foto: Profimedia

Sebastijan Fetel, četverostruki svjetski prvak Formule 1, danas u Abu Dabiju vozi svoju posljednju trku u životu. 

Startovaće sa devete pozicije, što je još samo jedan statistički podatak u velikoj karijeri popularnog njemačkog vozača.

Baš kao što su to i sljedeće brojke:

Odvožene trke: 298

Titule: 4 (2010., 2011., 2012. i 2013.)

Broj pobjeda: 53

Pol-pozicije: 57

Najbrži krugovi: 38

Podijumi: 122

Osvojeni bodovi u karijeri: 3097

Seb je, međutim, puno više od toga.

Priča o njemu mogla bi, recimo, ići ovako...

U hotelskom baru su se na televiziji vrtjele kvalifikacije za Veliku nagradu Koreje 2012. Automobil s oznakom Red Bula zaustavio se uz ivicu staze, očigledno da je njegova sesija završila. Nije to bio fetel, bio je to Danijel Rikardo

Seb je još uvijek bio u akciji i iako nije osvojio pol-poziciju, to je pripalo njegovom timskom kolegi Marku Veberu - preokrenuo je pozicije u prvom redu u trci, pobijedivši na putu do trećeg od četiri uzastopna svjetska naslova.

Jedan čovjek u baru je duboko i nezadovoljno uzdahnuo. Možda bio obožavatelj Fernanda Alonsa, koji se te godine borio za naslov s Fetelom. Ili Luisa Hamiltona, koji je završio 91 bod iza Nijemca u svojoj posljednjoj sezoni prije nego što se pridružio Mercedesu.

Sigurno je bilo jedno: on jednostavno nije volio Seba. I nije bio sam prije 10 godina. Tada 25-godišnji Fetel nije bio vozač za kojeg se najlakše "zagrijati". Iste sezone 2012. nazvao je kolegu Naraina Kartikekana krastavcem nakon što su se sudarili na Velikoj nagradi Malezije.

Neki ljudi, naravno, ne mogu prihvatiti nemilosrdne pobjednike. Isti rezultat s vremena na vrijeme rađa dosadu.

Deceniju iza toga je promijenilo sve što se tiče Vettelove reputacije i imidža u javnosti. Oprašta se od Formule 1 na Velikoj nagradi Abu Dabija, a je li iko sretan zbog toga? Ne, nema šanse da nađete i jednu osobu koja to govori.

Sve se svodi na Fetelovu evoluciju od onih krastavaca kada je bio nemilosrdan poput prethodnih višestrukih svjetskih prvaka - Mihaela Šumachera, Airtona Sene, Nikija Laude - do gospodina popularnog kakav je danas.

A to putovanje nije trajalo ni cijelu deceniju. Fetel nije bio na pola puta da postane "najbolja verzija sebe kao ljudskog bića" kada se prije pet godina sudarao s Hamiltonom u Bakuu.

Što se točno od tada promijenilo? Kada i zašto? Je li to zato što je postao otac, sada troje djece, i blagost koja time prirodno dolazi? Ili je, kako su automobili u kojima se takmičio postupno gubili konkurentnost u poređenju s pobjedničkim Mercedesom, je li Fetelu "sinulo" da u životu ima još nešto osim pobjede?

Uostalom, nije okusio trijumf od septembra 2019. Nakon što ga je "izbacio" Ferari i pridružio se Aston Martinu pobjeda više nije bila opcija, osim jednog slavnog poslijepodneva u Mađarskoj prošle godine.

Pretvarajući se u svojevrsnu figuru starijeg državničkog tipa, postalo je sve teže shvatiti da je Seb šest godina mlađi od Alonsa, dvije godine mlađi od Hamiltona i samo dvije godine stariji od Rikarda.

Pretvorio se u svojevrsnog starog mudraca, vozača kojem se mladi, poput Mika Šumahera, obraćaju za savjet. Poznaje naizgled sve teme, unutar i izvan Formule 1, a njegova se mišljenja traže u programima političkih rasprava. Kao i čvrsta stajališta o 'malom pitanju' kako spasiti planet od samouništenja, što on, dakako, jedva čeka emitovati.

Znači li to da je ovo pravo vrijeme da ode? Uopšteno, njegove kolege trkači rekli bi "ne", pogotovo jer se čini da je Seb napredovao na stazi otkako je svoju odluku objavio još u julu.

"Pomalo podsjeća na starog Fetela u posljednjih nekoliko trka. Odradio je fenomenalan posao i onda se ljudi pitaju "je li vrijeme za penziju", rekao je Rikardo nedavno.

U sličnom tonu je govorio i Hamilton:

"Biće tužno vidjeti ga kako odlazi. Imali smo neočekivani odnos i prijateljstvo. A to je jako je teško kada ste tako takmičarski raspoloženi i oboje se borite za nešto što vam je strastveno. Od svih vozača s kojima sam se trkao, Seb je bio prvi koji je stao uz mene i kleknuo sa mnom. On je prvi koji daje sve od sebe da se bori za stvari do kojih mu je stalo. Ne vjerujem da sam vidio bilo kojeg vozača u istoriji ovog sporta da radi ono što smo on i ja radili u smislu korištenja platforme, otvorenog izražavanja i preuzimanja tog rizika. Stvarno ga vidim kao saveznika”, istakao je Hamilton. 

Sebu će nedostajati tih skoro 300 gran pri startova kada bude mahao na rastanku u Abu Dabiju. Zna da je poneki bod, uz 3097 koje je dosad uzeo, vjerojatno najbolje čemu se može nadati.

No, odnijeće puno više, ne samo u smislu poštovanja i divljenja za ono što je postigao, već i prijateljstva, topline, pa čak i velike količine navijačke privrženosti.

Da, sve to. Možda ne prema nemilosrdnom konkurentu kakav je bio prije 10 godina, ali prema čovjeku kakav je u međuvremenu postao - sigurno.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()