Bjelašnica domaćin FIS Europa kupa prvi put nakon 35 godina

"Odlučni smo da stvaramo novu viziju Olimpijskog centra Bjelašnice i Igmana"

09.09.2022. 09:47
  • Podijeli:
bjelašnica_mala_crop.jpg Foto: Armin Drugut/Pixsell

Međunarodna skijaška federacija (FIS) donijela je konačnu odluku i uvrstila Bjelašnicu u kalendar velikih skijaških takmičenja Europa kupa 2023. godine u disciplini SuperG za žene. Europa kup na Bjelašnici bit će održan 12. i 13. februara 2023. godine, gdje se očekuje učešće takmičara najelitnijih skijaških nacija, kao i dio takmičara koji učestvuju u Svjetskom skijaškom kupu.

Kako je rečeno na današnjoj konferenciji za novinare, Zimske olimpijske igre u Sarajevu 1984. godine bile su pokretač nastanka i osnov za izgradnju sportske infrastrukture na Bjelašnici. Nakon Olimpijade nastavilo se sa organizacijom Europa kup takmičenja na Bjelašnici do 1989. godine. Od tada do danas, uprkos nizu pokušaja, Bjelašnica nažalost nije bila u kalendaru Međunarodne skijaške federacije (FIS).

Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto je naveo da sportisti uz podršku sistema mogu ostvariti velike uspjehe, koji su vrhunska reklama za države, odnosno destinacije i da je ovo takmičenje prilika za takvu promociju Bosne i Hercegovine.

Dodao je i da će ulaganja biti nastavljena s ciljem razvoja Bjelašnice za vrhunski sport, kao i Igmana kao mjesta za rekreaciju.

Premijer Forto je naglasio kako u Kantonu Sarajevo imaju namjeru ove planine brendirati kao destinacije koje će biti ponos svima u Bosni i Hercegovini.

Jasmin Mehić, direktor ZOI'84 rekao je da se na Bjelašnici užurbano radi na pripremi infrastrukture kako bi se zadovoljili najviši svjetski standardi za organizaciju ovakvih takmičenja.

"Odlučni smo da stvaramo novu viziju i budući smjer kretanja Olimpijskog centra Bjelašnice i Igmana, jer sa ovakvom geografskom pozicijom i olimpijskom istorijom, Sarajevo ima obavezu stvarati skijaše. Ovo je veliko priznanje za Olimpijski centar Bjelašnicu i poticaj da predstavimo Bjelašnicu i Sarajevo u najljepšem svjetlu", rekao je direktor Mehić.  

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()