Tuga! Preminuo legendarni jugoslovenski košarkaš

Prije nekoliko godina imao je i posljednju funkciju u makedonskoj košarci i to kao savjetnik za mlađe kategorije u Košarkaškom savezu Makedonije

06.11.2023. 11:50
  • Podijeli:
Janko Lukovski-6548c02590055.webp Foto: KFSM

Tužna vijest je stigla iz Novog Sada. U 78. godini preminuo je Janko Lukovski, legendarni makedonski košarkaš i poznati trener na prostoru bivše Jugoslavije, posebno Makedonije i Srbije.

Lukovski potiče iz košarkaške škole skopskog Rabotničkog, gdje je sa puno uspjeha najprije igrao sa bratom Mitkom, a zatim postao i sjajan trener u matičnom klubu.

Čuveni tim iz skopskog Gradskog parka je sa strategom Lukovskim ostvario dva najveća uspjeha u istoriji kluba u bivšoj SFRJ, osvojio je u sezoni 1991/2. treće mjesto u državnom prvenstvu, koje je i tada važilo za jedno od najjačih u Evropi. Nepunih deset godina prije toga doveo je Rabotnički do finala Kupa Jugoslavije (1983. godine) u kojem je poražen od Cibone.

Od 1982. do 1986. godine je vodio, ponekad samostalno, a povremeno kao pomoćnik Rusmiru Haliloviću, juniorsku, kadetsku i mladu reprezentaciju Jugoslavije, u kojoj je trenirao asove poput Dražena Petrovića, Jureta Zdovca, Žarka Paspalja, Miodraga Pecarski, Danka Cvjetičanina, Velimira Perasovića, Zorana Sretenovića…

Prije dvije decenije je osnovao poznatu košarkaršku školu „Sport Ki“ u Novom Sadu. Prije nekoliko godina imao je i posljednju funkciju u makedonskoj košarci i to kao savjetnik za mlađe kategorije u Košarkaškom savezu Makedonije i u omladinskoj školi MZT Skoplja. 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()