Počinje Mundobasket, Amerika prvi favorit

Svoju priliku iza sjene čekaju Španija, Slovenija i Srbija

25.08.2023. 07:11
  • Podijeli:
mundobasket reuters-64e8375f2d179.webp Foto: Reuters

U japanu, Indoneziji i na Filipinima danas počinje Svjetsko prvenstvo u košarci, koje će tako po prvi put biti održano u tri zemlje.

Na ovom,  19. Mundobasketu će učestvovati 32 reprezentacije, i bit će drugo prvenstvo svijeta koje se održava u Aziji, nakon Kine 2019. godine.

Prvenstvo će biti otvoreno u Manili sa početkom od 10 sati po srednjoevropskom vremenu, a snage će odmjeriti Angola i Italija.

U istom terminu u Okinawi igraju Finska i Australija.

Inače, na turniru neće biti brojnih zvijezda, od najvećih američkih NBA zvijezda, pa sve do Nikole Jokića, Giannisa Antetokounmpa, Kristapsa Porzingisa, Domantasa Sabonisa...

Kada su u pitanju glavni favoriti, tu su u apsolutnoj prednosti prema kladionicama, ali i stručnjacima košarkaši Sjedinjenih Američkih Država.

Ipak, kao i uvijek iz sjene vrebaju košarkaši Španije, Slovenije, Srbije, te neugodne Australije.

Prva grupna faza:

Grupa A: Angola, Dominikanska Republika, Filipini, Italija

Grupa B: Južni Sudan, Srbija, Kina, Portoriko

Grupa C: SAD, Jordan, Grčka, Novi Zeland

Grupa D: Egipat, Meksiko, Crna Gora, Litvanija

Grupa E: Njemačka, Finska, Australija, Japan

Grupa F: Slovenija, Zelenortska Ostrva, Gruzija, Venecuela

Grupa G: Iran, Španija, Obala Slonovače, Brazil

Grupa H: Kanada, Latvija, Liban, Francuska

 

Prolazak dalje u drugu grupnu fazu ostvarit će po dvije najbolje reprezentacije iz svake grupe. Oni će formirati četiri nove grupe (spajat će se grupe A i B, C i D, E i F, G i H) u kojima će ekipe prenijeti bodove samo koje su ostvarili protiv ekipe koja je prošla sa njima iz grupe. Po dvije najbolje ekipe iz druge grupne faze će proći dalje u četvrtfinale, a finale je zakazano za 10. septembar.

Ekipe koje zauzmu treća i četvrta mjesta u prvoj grupnoj fazi će igrati za plasman od 17. do 32. mjesta, također najprije kroz grupnu fazu, a potom i kroz nokaut fazu.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()