Otvoreni front: Zašto je samo Zvezda drakonski kažnjena?

Bodiroga trpi enormni pritisak. Kampaco ima podršku Asocijacije igrača. Zašto drugi klubovi nisu identično kažnjeni? Je li se u cijelu priču umiješao i moćni Real?

04.01.2023. 23:00
  • Podijeli:
Fakundo Kampaco_ABA liga-63b5f022580a2.webp Foto: ABA liga

Košarkaški klub Crvena zvezda je, po evroligaškim propisima, kažnjen zbog kršenja finansijskog fer-pleja, pravilnika o isplatama zarada i nepoštovanja rokova, ali nije jasno zašto tako drakonski?!

Zašto Panatinaikos nije kažnjen na isti način? Zašto Žalgiris nije kažnjen na isti način? Zašto Olimpijakos nije kažnjen na isti način? Zašto Fenerbahče nije kažnjen na isti način?

Svi nabrojani klubovi elite su pravili iste prekršaje i svima je zabrana registracije novih igrača bila skinuta čim bi "ispeglali" knjige. Zapravo, neki od njih još ni nisu... Srpski i jadranski šampion jeste. A za "nagradu" je dobio produžetak zabrane čak do 28. februara.

Ako se u kontekst stavi podatak da tim sa Malog Kalemegdana zbog ovakvog epiloga ne može da registruje Fakunda Kampaca u naredna dva mjeseca, a da sjajni Argentinac ima neraščišćene račune sa moćnim Realom, onda se otvara prostor za kojekakve teorije.

Uz to, četa Duška Ivanovića je od njegovog dolaska na klupu vezala nekoliko sjajnih mečeva, počela da niže pobjede i mnogima je trn u oku.

Na ovo treba dodati i da je u posljednjem ispitu u društvu najboljih brutalno pokradena blatantnim sudijskim previdom u trileru protiv Barselone. Grešku je priznala i Evroliga, ali slaba vajda od toga.

Crveno-bijeli dio srpske javnosti je ogorčen zbog svega nabrojanog. Međutim, da gdje ima dima ima i vatre može se čuti i sa Pirineja. Tako se ovom temom bavio španski portal "Encestando", te ustvrdio:

"Prema našim saznanjima, privremeni predsjednik Evrolige Dejan Bodiroga je uistinu zabrinut zbog velikog pritiska da sankcioniše Crvenu zvezdu. Više evroligaških klubova ga je "pritislo" s namjerom da drastično kazni srpski tim", pojasnio je ovaj izvor.

Prema istim navodima, Asocijacija evroligaških igrača ELPA potpuno podržava Kampaca:

"ELPA je upoznata sa svim detaljima ovog slučaja. Na strani je kluba i igrača, kojeg uskoro očekuje da vidi na parketu".

Ogorčenost je blaga riječ da opiše reakcije u redovima Zvezde. Klub se ekspresno oglasio nakon produžetka zabrane, otkrivši da je na adresu Evrolige uputio žalbu:

"Uputili smo hitan zahtjev izvršnom direktoru Evrolige Maršalu Glikmanu, kao jednu od svojih pravnih mogućnosti, da iskoristi svoje pravo i ovlašćenje, i suspenduje odluku finansijskog panela po osnovu člana 20 F Disciplinskog pravilnika! Ispunili smo sve finansijske obaveze i zahtjeve EL, o čemu je u potpunosti informisan i obaviješten i sam Glikman. O svim koracima koje kao klub činimo u potpunosti je informisan i Bodiroga. Izrečena kazna ne odgovara učinjenom prekršaju. Bilo koja druga sankcija bi postigla svrhu kažnjavanja administrativnog prekršaja, a svrha kažnjavanja je ispunjenje finansijskih obaveza, što je Crvena zvezda svakako ispunila!"

U priču se uključila i zvijezda Crvene zvezde Nemanja Nedović, kratkom i jasnom porukom na Tviteru:

"Oslobodite Fakua", koristeći hešteg #FreeFacu koji je postao popularan na društvenim mrežama.

Odgovorio mu je alfa i omega Monaka Majk Džejms:

"Jo... Ovo me je nasmijalo, onako iskreno..."

Na šta mu je Nedović uzvratio:

"Pustite mog čovjeka da igra košarku. Ubija nas na treningu",

Prethodno se oglasio i bivši Zvezdin as Vladimir Štimac:

"Jako interesantno, ima ovdje nekih loših tajminga. Kome mi to smetamo jaki? Pitanje dana?"

Zvezdina drakonska kazna je, bez sumnje, presedan i biće zanimljivo vidjeti reakciju čelnih ljudi Evrolige na žalbu sa Malog Kalemegdana.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()