Na današnji dan je rođen neponovljivi Mirza Delibašić

Dres Jugoslavije obukao je 176 puta i postigao 1.759 poena

09.01.2023. 13:43
  • Podijeli:
mirza - delibasic - anadolija 22-63a43dbb2e564.webp Foto: Anadolija

Na današnji dan 1954. godine u Tuzli je rođen Mirza Delibašić, najbolji bh. sportista svih vremena te jedan od najboljih košarkaša Evrope.

Mirza Delibašić je u legendu ušao sa Košarkaški klubom Bosna iz Sarajeva, s kojim je osvojio titulu prvaka Evrope, te je tako sarajevski klub postao prvi klub iz bivše Jugoslavije, koji je podigao pehar najelitnijeg takmičenja u Evropi.

Dva puta se popeo i na tron Jugoslavije sa svojim klubom, a 1980. godine je proglašen najboljim košarkašem Jugoslavije. U reprezentaciji nekadašnje države bio je više puta evropski, ali i svjetski te olimpijski prvak.

Već pomenute 1980. godine Delibašić odlazi u Real Madrid, gdje danas ima status legende i jednog od najboljih košarkaša u historiji Kraljevskog kluba.

Dres Jugoslavije obukao je 176 puta i postigao 1.759 poena. Četiri je puta biran za najboljeg sportistu Bosne i Hercegovine, a 2000. godine proglašen je sportistom svih vremena u našoj zemlji.

Bio je selektor košarkaške reprezentacije BiH koja je 1993. godine na Evropskom prvenstvu osvojila osmo mjesto. To je i dalje najbolji plasman naše seniorske muške selekcije na evropskim takmičenjima.

Mirza Delibašić Kindže umro je u Sarajevu 8. decembra 2001. godine.

U njegovu čast dvorana u sarajevskoj Skenderiji nosi naziv Dvorana Mirza Delibašić, a takmičenje Kupa u Bosni i Hercegovini u košarci je preimenovano u “Kup Mirza Delibašić”.

 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()