Ispisana historija svjetske košarke: Djed (63) potpisao i igra za profesionalni klub

Cundinamarca Condors jedan je od 12 klubova koji se takmiče u elitnom rangu košarke

15.10.2023. 16:00
  • Podijeli:
djed_kosarka_foto_YT Cropped-652a6a7dac397.webp Foto: YouTube/@canchalatina

Kolumbijski košarkaški klub Cundinamarca Condors ispisao je historiju svjetske košarke potpisavši ugovor s Octavijom Carrillom, najstarijim igračem koji je član nekog profesionalnog kluba.

Cundinamarca Condors jedan je od 12 klubova koji se takmiče u elitnom rangu košarke. Riječ je o profesionalnoj ekipi iz grada Chia, unutar regije Cundinamarca, po kojoj klub nosi naziv.

Ova ekipa dospjela je u fokus pažnje svjetske javnosti nakon što je potpisala ugovor sa 63-godišnjim košarkašem Octavijom Carrillom. Riječ je o djedu koji živi svoje snove i koji je sada ispunio ono što je zamišljao još otkako je bio tinejdžer.

Klupski tehničar Carlos Daniel Lizarazo otkrio je kako je djed dospio u klub. Ekipa je tokom ljeta napravila konkurs za sve fanove košarke da se prijave i ukoliko zadovolje ambicije kluba dobiju ugovor, a takva je situacija bila s ovim djedom.

"Otvorili smo prostor za igrače koji su htjeli pripadati ekipi da se jave na pozive, a Don Octavio se pojavio, obavio sve preglede, prošao sve fizičke, tehničke i taktičke testove, te tako ostao u grupi igrača", rekao je Lizarazo za kolumbijske medije.

Pojasnio je da je Carrillo registrovan za Profesionalnu košarkašku ligu Kolumbije kao i svi ostali košarkaši.

Ovaj 63-godišnjak je vezan za košarku od svoje 18. godine, ali nikada nije uspio napraviti karijeru. Ipak, slijedio je svoje snove i nikada nije odustao od onoga što voli.

Prije nekoliko dana upisao je i debi te ispisao historiju svjetske košarke. Njegovi Condorsi poraženi su od Titanesa rezultatom 78:103, a on je ušao pred kraj utakmice i odigrao dvije minute. Iako nije postigao poene, njegovo ime će zauvijek ostati upisano u historiju svjetske košarke postavši najstariji igrač koji je odigrao jednu profesionalnu utakmicu.

Ovaj djed, čija priča može inspirisati mnoge, srušio je rekord Natea Hickeya koji je igrao profesionalno u 46. godini.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()