Zvonimir Boban napušta UEFA, sporan mu novi mandat Čeferina

Boban je odlučio da napusti važno mjesto u UEFA nakon što je shvatio da Aleskander Čeferin, mijenja Statut ove organizacije kako bi i dalje mogao biti glavni čovjek u još jednom mandatu

25.01.2024. 10:32
  • Podijeli:
zvonimir boban-Miranda Cikotic_PIXSELL   -1666179554241.webp Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL

Zvonimir Boban, hrvatski fudbaler odlučio je nakon tri godine da napusti UEFA-u gdje je bio šef asocijacije za fudbal.

Boban je odlučio da napusti važno mjesto u UEFA nakon što je shvatio da Aleskander Čeferin, mijenja Statut ove organizacije kako bi i dalje mogao biti glavni čovjek u još jednom mandatu.

U emotivnom pismu Zvonimira Bobana, u kojem objašnjava razloge zašto napušta UEFA, navedeno je da je izmjena Statuta jedan od glavnih razloga.

Pismo prenosimo u cjelosti:

"Razgovarao sam s predsjednikom UEFA-e o problemu koji se dogodio tokom posljednjeg sastanka Uefinog Izvršnog Odbora u Hamburgu. Riječ je o prijedlogu o izmijeni statuta UEFA-e kako bi se Čeferinu, na slijedećem Kongresu 08.02 u Parizu, omogućila nova kandidatura nakon ovog mandata koji mu je trebao biti posljednji. Nakon što je izrazio moju najveću zabrinutost i moje potpuno neslaganje s načinom i samim prijedlogom, Predsjednik mi je odgovorio da za njega ne postoji nikakav pravni niti moralno-etički problem - i da će bez ikakve sumnje nastaviti s tom, po mom mišljenju, pogubnom idejom", napisao je Boban u svom pismu. Paradoksalno, upravo je Čeferin 2017. godine predložio i pokrenuo paket reformi koje su trebala zaštititi UEFA-u i evropski fudbal od "lošeg upravljanja" koje je bilo "modus operandi" starog, pokvarenog i već toliko puta optuženog sistema. Glavne dvije tačke reformi bile su da se ni predsjednik ni članovi Izvršnog Odbora ne mogu kandidovati više od tri puta ( 12 godina) te je uveden i starosni limit na 70 godina za sve članove Izvršnog odbora.Bila je to epohalna stvar za fudbal ali i za njega samog. S tim činom Čeferin je zavrijedio poštovanje i respekt cijelog fudbalskog naroda i javnosti te postao neupitan moralni autoritet, mnogima i putokaz za bolji i transparentniji fudbal. Njegov odmak od tih vrijednosti i izmjena glavnih reformi teško su razumljivi , posebno u ovo delikatno fudbalsko vrijeme. Dobro razumijem da ništa nije idealno, a ponajmanje ja. I dobro znam da puno puta moramo prihvatiti logiku kompromisa, ali ako bih prihvatio ovako tešku i krivu odluku i okrenuo glavu, išao bih protiv načela i vrijednosti u koje duboko vjerujem. Ne glumim nikakvog heroja, i dobro znam da su mnogi istog mišljenja - možda naivnog, ali sigurno ispravnog. U ove tri godine odnos i suradnja s Aleksandrom i svim mojim kolegama u UEFA-i bili su izvrsni - hvala im na tome, želim im sve najbolje.

Žao mi je i tužan sam, ali napuštam UEFA-u", napisao je Boban u svom pismu.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()