Zbog finala u Kataru mijenjaju se tri pravila

Uvodi se Anti-Martinez pravilo, po ugledu na golmana Argentine koji je ometao igrače tokom izvođenja penala

06.03.2023. 15:39
  • Podijeli:
Aleksandar Mitrović_Srbija - Kamerun_Katar 2022_Foto Tanjug AP Photo Manu Fernandez-1669651226183.webp Foto: Tanjug / AP Photo / Manu Fernandez

Svjetska nogometna federacije (FIFA) je svjesna da nogomet nije toliko interesantan mlađim generacijama, koje nemaju toliko strpljenja da "dva sata sjede i gledaju utakmicu u kojoj nekad ne bude ni gola", pa je stoga konstantno u potrazi za pravilima koja će doprinijeti da igra postane atraktivnija.

Za sada, FIFA ne planira da napravi takvu drastičnu promjenu, ali je predsednik ove organizacije Gianni Infantino objasnio da će sudijska nadoknada ubuduće biti znatno duža, kao što je to bio slučaj i na Svjetskom prvenstvu u Kataru.

"Proslave golova ne možemo i ne smijemo da ukinemo. Moraju da se nastave jer to je poenta fudbala, ali morat će se dodati vrijeme koje se gubi. Pravila fudbala su univerzalna i moraju se primjenjivati ​​do kraja i tokom cijele utakmice", rekao je Infantino.

Osim ovoga, FIFA se sprema za još neke promjene.

Više neće biti drama ako rezervni nogometaši uđu na teren dok se postiže pogodak (što je recimo bila drama u finalu u Kataru kada su su se žalili i jedni i drugi), dok je još jedno pravilo inspirisano najvažnijom utakmicom 2022.

Uvodi se Anti-Martinez pravilo, po ugledu na golmana Argentine koji je ometao igrače tokom izvođenja penala.

Također, jedno od najvažnijih novina predstavlja i da se ofsajd neće više dosuđivati kada igrač primi loptu nakon što je protivnik namjerno igrao loptom, pa čak i ako je to bilo rukom.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()