Večeras se igra finale Lige prvaka: Real apsolutni favorit, Terzićeva Borussija spremna za senzaciju

Na Wembleyju

01.06.2024. 10:31
  • Podijeli:
wembley_uskopljeinfo 1-652ab4481e784.webp Foto: uskoplje.info

Večeras se na Wembleyju u Londonu igra finale Lige prvaka između Real Madrida i Borussije Dortmund, a odavno se nije desilo da je jedan tim gotovo pa aposlutni favorit u finalnoj utakmici najjačeg klupskog nogometnog takmičenja na svijetu.

Naravno, ta uloga pripada Real Madridu koji će će na Wembleyju loviti svoj petnaesti naslov pobjednika Lige prvaka, nekadašnjeg Kupa prvaka, dok je Borussia Dortmund 1997. osvojila Ligu prvaka pobjedom nad Juventusom (3:1), a 2013. je izgubila u finalu od Bayerna (2:1).

Real Madridu je ovo šesto finale u posljednjih deset godina i to samo po sebi sve govori, a činjenica da su na putu do finala izbacili Manchester City i Bayern dodatno osnažuje njihovu ulogu izrazitog favorita.

Trener Reala Carlo Ancelotti će po osmi put učestvovati u finalu Lige prvaka, šesti put kao trener. S Milanom je osvojio dva naslova kao igrač i dva kao trener. Ovo će mu biti treće finale na klupi Reala, a prva dva je završio kao pobjednik. Od dosadašnjih sedam, samo je jedno izgubio, ono 2005. u Istanbulu, kad je Liverpool napravio nevjerovatan preokret protiv Milana.

Iako nije želio otkriti sve što je pripremio za finale na Wembleyju, Ancelotti je ipak rekao ko će u finalu započeti kao golman.

"Lunin je bio bolestan i doputovat će tek u subotu iz Madrida. Sad se osjeća dobro, ali će biti na klupi. Branit će Thibaut Courtois", otkrio je italijanski trener.

Belgijski golman se vraća nakon dugotrajnog izbivanja zbog teške povrede koljena koju je zadobio prošlog augusta i pitanje je u kakvoj je formi.

S druge strane, Bourssija nema većih problema sa sa sastavom, a nadaju se da mogu ponoviti čvrstu i disciplinovanu igru iz prethodnih utakmica kada su eliminisali Atletico Madrid i PSG.

"Mi smo ekipa koja je najviše puta sačuvala netaknutu mrežu u Ligi prvaka ove sezone, a cilj nam je držati Real Madrid daleko od naših vrata", izjavio je trener bosanskohercegovačkih korijena Edin Terzić.

Dodao je da vidi veliku želju kod svijih igrača i da se njegova ekipa dobro pripremila za večerašnju utakmicu.

"Real Madrid je favorit, ali to nam nije važno. Moramo biti hrabri. Nismo ovdje kako bismo gledali kako Real opet podiže pehar Lige prvaka", izjavio je 41-godišnji Terzić na konferenciji za medije u Londonu.

Utakmica između Real Madrida i Borussije Dortmund igra se večeras na Wembleyju u Londonu s početkom u 21 sat. 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()