UEFA traži da reprezentacije na Euru 2024. ne putuju avionima

Sve u cilju smanjenja emisije štetnih plinova

18.07.2023. 18:23
  • Podijeli:
UEFA foto Profimedia-640339cca336b.webp Foto: Profimedia

UEFA potiče reprezentacije koje će učestvovati na Evropskom prvenstvu u Njemačkoj 2024. godine da na utakmice grupne faze umjesto avionom putuju autobusom ili vozom kako bi se smanjila emisija štetnih plinova.

UEFA želi nadolazeće Evropsko prvenstvo biti "najodrživije evropsko prvenstvo svih vremena". Takmičenja u grupnoj fazi raspoređena su po regijama kako bi se pogodovalo kopnenim putovanjima, izvijestio je BBC.

Također, navijačima će biti ponuđene snižene cijene karata za voz i besplatan javni prijevoz. Od izgaranja goriva, avionski letovi proizvode ugljični dioksid i pridonose klimatskim promjenama, zbog čega se UEFA nada da će uvjeriti ekipe da ne koriste kratke letove tokom grupne faze.

Utakmice će UEFA podijeliti u tri regije na sjeveru, zapadu i jugu zemlje, što znači da će putovanje željeznicom ili cestom biti povoljnije. To se može promijeniti ako reprezentacije prođu u nokaut fazu, a te se utakmice igraju na drugom kraju Njemačke.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()