Tuga na Poljudu: Preminuo rođeni Mostarac, legendarni igrač i trener Hajduka

Rođen je u Mostaru 28. septembra 1960. godine. Igračku karijeru započeo je u pionirima Hajduka

15.05.2023. 13:18
  • Podijeli:
Mario Ćutuk_foto_hajduk-64620495a16c7.webp Foto: HNK Hajduk Split

U nedjelju je nakon teške bolesti u 63. godini života preminuo bivši nogometaš i trener Hajduka Mario Ćutuk, objavio je Hajduk na službenim stranicama.

Rođen je u Mostaru 28. septembra 1960. godine. Igračku karijeru započeo je u pionirima Hajduka tako da se za njega može s pravom reći “Hajdukovo dite”. Naime, Marijeva obitelj je iz Gruda u Hercegovini. Kada je njegov stariji brat Vladimir, također bivši nogometaš Hajduka, stigao u Hajdukov pomladak, obitelj je došla za njim. Tako je i Mario u ranom djetinjstvu postao stanovnik Splita.

U Hajdukovu omladinskom pogonu Ćutuk je prošao sve uzrasne kategorije, a prvi profesionalni ugovor za Hajduk potpisao je u kolovozu 1979. godine. Bila je to generacija odličnih Hajdukovih juniora koju su predvodili Ivan Gudelj i Mladen Bogdanović. Većina te juniorske momčadi zajedno je prešla u seniore. O Ćutuku se malo vodilo računa jer on kao čovjek nije nametljiv, već uporan radnik svjestan da rad i kvaliteta moraju kad – tad doći do izražaja. Mario je strpljivo vježbao i čekao svoju priliku. Dočekao ju je u svom debiju za prvu momčad Hajduka u prvenstvenoj sezoni 1979./80., u prvoj prvenstvenoj utakmici Hajduka na novom stadionu u Poljudu 20. listopada 1979. godine protiv Napretka iz Kruševca, kada je Hajduk pobijedio s 3:1.

Čutuk je zaigrao na svojoj poziciji lijevog beka i odmah iskazao svoje zavidne igračke kvalitete. Mnogi poznavaoci nogometnih prilika u njemu su vidjeli Hajdukova lijevog braniča budućnosti, pravog nasljednika Ivana Buljana i ranije Bože Brokete, Kada se ustalio u momčadi stigao je poziv za odlazak u vojsku, a kada se vratio započele su ozljede. Ispao je iz kruga prvotimaca tako da je bilo neophodno napustiti Hajduk i sreću potražiti u drugoj sredini. Mario Ćutuk je za Hajduk nastupao od 1979. do 1983. godine te odigrao 42 utakmice i postigao dva golova. Nakon Hajduka Mario Ćutuk nastupao je za Zadar, Osijek, Borac iz Banja Luke, Split i Posušje.

Kada se oprostio od aktivnog igranja Mario Ćutuk se posvetio trenerskom „kruhu sa sedam kora“. Najprije je radio u NK Split gdje je bio trener pionira, a potom u sezoni 1996./97. trener seniorske momčadi. Zatim je trener u Posušju. Godine 1997. vraća se u Hajduk i radi u Hajdukovim mlađim uzrastima gdje vodi klupsku selekciju dječaka, a zatim je do 2000. godine trener pionira, kadeta i juniora. Potom je u susjednoj Bosni i Hercegovini trenirao Žepče i ponovno Posušje. U Drugoj hrvatskoj nogometnoj ligi bio je trener Imotskog.

U mlađim uzrastima kao igrač osvojio je prvenstvo Jugoslavije u sezoni 1977./78., kao i Kup Jugoslavije u sezonama 1978./78., i 1979./80., a kao trener s juniorima Hajduka u sezoni 1998./99., osvojio je Kup Hrvatske, kao i prvenstvo u sezoni 2004./05., s kadetima je osvojio prvenstvo Hrvatske u sezoni 2000./01.,

U Hajdukovoj seniorskoj momčadi bio je pomoćnik Ivanu Gudelju, Luki Bonačiću i Ivanu Pudaru, a kada je ovaj razriješen dužnosti trenera Hajduka, a prije preuzimanja momčadi od strane trenera Sergija Krešića, Mario Ćutuk samostalno je vodio Hajdukovu prvu momčad u prvenstvenoj utakmici šestog kola protiv Zagreba u Splitu 25. kolovoza 2007. u kojoj je Hajduk pobijedio s 2:1.

Navedena utakmica do kraja života ostala mu je ugodna uspomena jer se njom Mario Ćutuk svrstao u niz Hajdukovih nogometaša koji su kasnije bili treneri u klubu, od Luka Kaliterne pa dalje. Nakon preuzimanja momčadi od strane trenera Sergija Krešića, Mario Ćutuk ponovno odlazi u Bosnu i Hercegovinu i postaje trener prvoligaške momčadi Široki Brijeg. Potom ga 2008. godine put vodi u Imotski, gdje je trener ponovno istoimenog drugoligaša, a zatim je 2009. trener prvoligaša Međimurja. U sezoni 2010./11., trener je drugoligaša Dugopolja. Pored navedenih klubova trenirao je još: Vitez, Mosor iz Žrnovnice i Zagoru iz Unešića.

Mario Ćutuk bio je dosta miran, povučen, samozatajan. Nije bio od onih koji je izjavama punio novinske stupce. Takav je bio kao igrač, a takav je bio i kao trener. Mnogi nogometaši koji su ostvarili značajniju igračku karijeru od Ćutuka, sanjaju doći blizu trenerske klupe Hajduka. To se Mariju Ćutuku ostvarilo, bio je pomoćnik trojice trenera, a u povijest je, mada s jednom utakmicom, ušao kao trener koji je i samostalno vodio Hajduk.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()