Sudar Francuske i Belgije za četvrtfinale, Portugal apsolutni favorit protiv Slovenije

Nove dvije utakmice osmine finala Evropskog prvenstva

01.07.2024. 09:41
  • Podijeli:
francuska AP PhotoAlessandra Tarantino-667080e33bd0b.webp Foto: AP PhotoAlessandra Tarantino

Na Evropskom nogometnom prvenstvu u Njemačkoj danas su na rasporedu nova dva meča osmine finala, nakon kojih će biti poznate dvije ekipe koje će se u četvrtfinalu pridružiti selekcijama Švicarske, Njemačke, Španije i Engleske.

U derbi susretu ove faze takmičenja Francuska će se u Düsseldorfu od 18 sati sastati sa selekcijom Belgije. Obje ekipe su uoči početka prvenstva važile za favorite za najviši plasman, ali se nisu proslavile u grupnoj fazi. To se posebno odnosi na Belgiju koja je u "najlakšoj" grupi prošla kao drugoplasirana s istim brojem bodova kao i posljednja Ukrajina, a kvalifikante je odlučila gol-razlika.

Francuska također nije prikazala očekivanu igru, ali je selektor te selekcije Didier Deschamps izjavio kako su "učinili smo ono što su trebali učiniti".

No, očekuje se da Francuska podigne formu u nokaut fazi, s obzirom na to da se radi o vjerovatno najkvalitetnijoj ekipi koja je igrala finala na tri od posljednja četiri velika međunarodna turnira. Ipak, izgubili su od Švicarske u osmini finala EURO 2020. što će im sigurno biti veliko upozorenje kako u Düsseldorfu ne bi doživjeli istu sudbinu.

Belgija još od kvalifikacijske utakmice za Svjetsko prvenstvo u septembru 1981. nije pobijedila Francusku u takmičarskoj utakmici, a ekipa Domenica Tedesca suočava se s teškim zadatkom da prekine neugodnu tradiciju.

Veznjak Kevin De Bruyne istakao je da će u susretu s Francuskom "vjerovatno biti autsajderi, ali ako žele osvojiti EURO moraju pobijediti sve".

U drugom večerašnjem meču sastaju se Portugal i Slovenije. Portugalci su apsolutni favoriti za plasman u četvrtfinale protiv Slovenije koja je već ostvarila svoj najveći rezultat plasmanom u nokaut fazu.

Portugal je uoči posljednjeg kola izborio plasman u nokaut fazu pa je selektor Roberto Martínez mogao da odmori neke igrače koji će biti svježi protiv Slovenije. Poraz u posljednjem kolu od Gruzije dodatno je upozorenje za ekipu uoči meč s još jednim autsajderom.

Slovenija je prošla u nokaut fazu nakon tri remija u grupi C, a poražena je samo dva puta u zadnjih 17 utakmica, dok je primila samo dva gola u grupnoj fazi. No, večeras odbrambene igrače Slovenije očekuje pravi ispit protiv portugalskih zvijezda - Cristiana Ronalda, Rafaela Leãoa, Brune Fernandesa…

Utakmica se igra u Frankfurtu od 21 sat.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()