Stiže revolucionarna promjena u nogometu. "Sudija će dići ruku i odbrojavati"

Pravilo će se prvo primjenjivati u nižim ligama

25.03.2024. 10:30
  • Podijeli:
fudbalski sudija Pixabay-63da54cf7e6ae.webp Foto: Pixabay

Plavi karton je propao. FIFA je odustala od najavljene kazne privremenog isključenja igrača zbog taktičkih prekršaja i žestokih protesta, ali je zato IFAB, tijelo odgovorno za pravila nogometne igre, najavilo uvođenje nove velike promjene. 

Tačnije, radi se o modifikaciji postojećeg pravila, odnosno kazne, ali koju sudije u strahu od reakcija nikada ne primjenjuju. Naime, kada golman drži loptu dulje od 6 sekundi, sudija mora dosuditi indirekt za suparničku ekipu u kaznenom prostoru golmana koji je krao vrijeme.

Mora, ali ne pamtimo kad smo zadnji put to vidjeli, a itekako gledamo da golmani love lagane lopte i onda se bacaju s njima na travu, valjaju se i dugo čekaju dok ih proslijede. Naravno, sve u svrhu krađe vremena. IFAB ističe kako je tome odzvonilo jer od iduće sezone kreće testna novog pravila. Golmani će po njemu moći držati loptu čak i više nego do sada, 8 sekundi, ali kada prođu 3 sekunde da je u njihovom posjedu, sudija će podići ruku i tako javno, da vide i gledatelji, krenuti odbrojavati do 5. Ako se golman po isteku odbrojavanja ne riješi lopte, slijedit će kazna u vidu kornera za suparnika ili ubacivanja u liniji s jedanaestercem. Pravilo će se prvo primjenjivati u nižim ligama.

Ian Maxwell, izvršni direktor Škotskog nogometnog saveza i član upravnog odbora IFAB-a, objasnio je razloge uvođenja ovog pravila: "Primijetili smo sve veći trend gubljenja vremena tokom utakmica i to se najviše događa kada je lopta u golmanovim rukama. To je sucima teška situacija za rješavanje prema trenutnim pravilima, jer im je odluka za dosuđivanje indirekta jako teška. Zato povećavamo to vrijeme na 8 sekundi. Sudija će podići ruku kako bi signalizirao zadnjih 5 sekundi, tako da svi koji igraju i gledatelji budu svjesni toga. Procijenit ćemo učinak koji će imati i nadamo se da to znači povećanje broja odigranih minuta."

 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()