Real predstavio sistem koji čitav teren uvlači u komoru, koštao je 225 miliona eura

Nakon nedavne utakmice s Getafeom, kojom je Real otvorio svoj obnovljeni stadion, pristupilo se uvlačenju terena, a Madriđani su snimili cijeli proces i pokazali ga svjetskoj javnosti

07.09.2023. 08:26
  • Podijeli:
Santiago Bernabéu_foto_TW Cropped-64f338b98ea16.webp Foto: Twitter/@realmadrid

Španski nogometni gigant Real Madrid je još u martu 2020. godine počeo renovirati svoj stadion "Santiago Bernabeu", a sada kada je veliki projekt konačno priveden kraju ponosno su se pohvalili na društvenim mrežama s najnovijim krikom tehnologije.

Naime, Real je pokazao kako radi sistem za uvlačenje terena u specijalnu komoru koja je smještena odmah uz najdonju tribinu obnovljenog stadiona.

Nakon nedavne utakmice s Getafeom, kojom je Real otvorio svoj obnovljeni stadion, pristupilo se uvlačenju terena, a Madriđani su snimili cijeli proces i pokazali ga svjetskoj javnosti.

Real je za izgradnju sistema za podzemno spremanje travnjaka podigao kredit u iznosu od 225 miliona eura, a ta sredstva su se iskoristila za izgradnju velikog "podzemnog staklenika".

Zbog složenosti on nije bio predviđen u početnom radu pa je naknadno tehnološki riješen i ovaj sistem će omogućavati automatsko spremanje terena pomoću hidraulične dizalice i očuvanje travnjaka u optimalnim uvjetima.

Maksimalno će tako povećati broj događaja koji se mogu održati bez utjecaja na travnjak jer je komora opremljena posebnim uređajima za održavanje pogodne temperature i klime za travu, a ima sistem za navodnjavanje i UV tretman.

Cijeli projekt obnove stadiona stajat će Real oko milijardu eura dok je pravo otvaranje zakazano za 23. decembar kada se očekuje spektakularni muzičko scenski program.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()