Nermin Bašić je novi trener Željezničara

Uprava FK Željezničar i trener Mulalić sporazumno su raskinuli saradnju nakon poraza od Veleža u polufinalu Kupa BiH

12.04.2023. 14:05
  • Podijeli:
Nermin Bašić_foto_FKZeljeznicar-64369e61890ad.webp Foto: Adem Ćatić/fkzeljeznicar.ba

Bivši trener Travnika, Metalleghea, Tuzla Cityja, Gorice i Radomlja Nermin Bašić zvanično je preuzeo klupu FK Željezničar, u koji je došao nakon smjene Edisa Mulalića.

Uprava FK Željezničar i trener Mulalić sporazumno su raskinuli saradnju nakon poraza od Veleža u polufinalu Kupa Bosne i Hercegovine, a rukovodstvo na Grbavici odmah je krenulo u proces pronalaska njegovog nasljednika.

U igri je bilo nekoliko kandidata, a Feđa Dudić je bio prvi izbor čelnika Željezničara. Klub i mladi trener su se dogovorili oko svega, osim oko novca. Željezničar nije mogao ispuniti finansijske zahtjeve koje je Dudić tražio za svoje saradnike i sebe, te su se čelnici Plavih okrenuli drugim opcijama, a izbor je na kraju pao na Bašića (39).

Dvije strane pronašle su zajednički jezik i ovaj Travničanin će u narednom periodu sjediti na klupi FK Željezničar.

Bašić je trenersku karijeru počeo sa samo 27 godina kada je sjeo na klupu Travnika kao privremeno rješenje i upisao pobjedu protiv Slavije u Premijer ligi BiH rezultatom 3:0.

Potom je do kraja sezone bio asistent Husniji Arapović, a potom i Harisu Jaganjcu, da bi već u narednoj sezoni postao šef stručnog štaba. Nakon završetka sezone bio je pola godine bez kluba, a potom je preuzeo Metalleghe iz Jajca kojeg je vodio na 79 utakmica.

Nakon kratke epizode na klupi Tuzla Cityja, sa samo 33 godine je otišao u inostranstvo, tačnije u Sloveniju gdje je vodio Radomlje sezonu i po, nakon čega ga je dovela Gorica.

Poto je otišao u Angolu da bude pomoćnik Draganu Joviću u 1. Augustu, a krajem 2020. godine se vratio u BiH nakon poziva Tuzla Cityja.

U februaru 2021. godine ponovo mu je stigao Jovićev poziv, ovaj put da mu asistira u egipatskom Ismailyju, ali se već na kraju te sezone vratio u Sloveniju, u Radomlje gdje je najprije imao ulogu sportskog direktora, a potom i trenera. Radomlje je napustio na kraju 2022. godine i od tada je bio bez kluba.

Pred Bašićem su sada veliki izazovi - Željezničar je još uvijek u igri za plasman u evropska takmičenja kroz Premijer ligu i Kup BiH, a prihvatio je posao jer, očito, smatra da taj cilj može i ispuniti.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()