MUP ZDK objavio važno upozorenje uoči baraž utakmice BiH - Ukrajina u Zenici

Zatvorene i neke ulice

20.03.2024. 13:28
  • Podijeli:
bilino_polje_durgut - pixsell-1665658724855.webp Foto: Armin Durgut/Pixsell

Ministarstvo unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona oformilo je Štab za koordiniranje i usmjeravanje policijskih službenika uoči baraž utakmice Bosna i Hercegovina - Ukrajina koja se sutra igra u Zenici.

Stadion Bilino Polje sutra će biti domaćin duela polufinala baraža za odlazak na Evropsko prvenstvo, a Zmajevi će pokušati da preskoče prvu od dvije prepreke do Eura, selekciju Ukrajine.

Kako je važnost utakmice ogromna, a UEFA-ini standardi pravila vrlo strogi, tako je i organizacija utakmice delikatan zadatak za sve. MUP ZDK izdao je važno upozorenje, a tiče se osiguranja kako bi utakmica prošla u najboljem redu.

Tekst aktivnosti policije na obezbjeđenju utakmice prenosimo u cijelosti:

"U okviru priprema za obezbjeđenje navedene utakmice, na nivou Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona formiran je Štab za koordiniranje i usmjeravanje aktivnosti policijskih službenika prilikom poduzimanja mjera operativnog, fizičkog, saobraćajnog i KDZ obezbjeđenja.

S tim u vezi, Uprava policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona poduzima planske aktivnosti na obezbjeđenju ovog značajnog sportskog događaja, kako bi se isti održao u bezbjednim uslovima i kako bi bilo spriječeno bilo kakvo ugrožavanje lične i imovinske sigurnosti navijača, stručnog osoblja i gostiju. U fazi vršenja priprema, održani su sastanci Štaba, formiranog za koordiniranje i nadziranje svih aktivnosti koje se poduzimaju, na kojim se prati realizacija i provođenje konkretnih zadataka i naloženih obaveza nosilaca zadataka iz sačinjenih planova obezbjeđenja. Kako je predviđeno, pored mjera fizičkog obezbjeđenja poduzimat će se i mjere saobraćajnog, operativnog i KDZ obezbjeđenja utakmica.

Službenici policije će protiv svih onih koji ne budu postupali u skladu sa izdatim naredbama ovlaštenih službenih lica, kao i u skladu sa odredbama Zakona o bezbjednosti održavanja sportskih takmičenja u Zeničko-dobojskom kantonu, poduzimati zakonom predviđene mjere i radnje. U cilju dosljedne primjene navedenih zakonskih odredbi, prvenstveno kada su u pitanju nedozvoljeni predmeti i protivpravna ponašanja, podsjećamo navijače na odredbe Člana 4. Zakona o bezbjednosti održavanja sportskih takmičenja u Zeničko-dobojskom kantonu, u kojem su definisani svi prekršaji iz naznačenog Zakona, opisane protivpravne radnje i ponašanja prije, za vrijeme i nakon održavanja utakmice, te sankcije za utvrđene prekršaje.

Naznačenim zakonom je zabranjeno unošenje na stadion:

(1.) bilo kakvih oštrih i tvrdih predmeta pogodnih za bacanje,

(2.) pirotehničkih sredstava (petardi, baklji i sl.) i

(3.) alkoholnih pića i drugih flaširanih napitaka.

Na ulazima u stadion, vršit će se detaljan pregled svih lica radi sprječavanja unošenja u stadion nedozvoljenih predmeta, a osobama koje i pored upozorenja pokušaju unijeti u stadion takve predmete, neće biti dozvoljen ulazak u stadion", navodi se u saopćenju kantonalne policije.

Također, iz MUP-a ZDK naglasili su i da će biti izmjena režima saobraćaja u određenim ulicama u blizini stadiona Bilino Polje.

Izmjena režima saobraćaja:

Ulicom Nikole Tesle izmjenom režima saobraćaja obustavlja se saobraćaj na raskrsnici ulica Nikole Tesle-Aska Borića i na raskrsnici ulica Juraja Neidharta -Aska Borića

Ulicom Velikog sudije Građeše izmjenom režima saobraćaja obustavlja se saobraćaj smjerom kretanja od ulice Zmaja od Bosne u pravcu ulice Aska Borića, a omogućava se saobraćaj iz pravca ulice Aska Borića u pravcu parking prostora u neposrednoj blizini BP "Ti-oil"

Ulicom Bulevar kulina Bana obustavlja se saobraćaj od raskrsnice ulica Školska-Aleja Šehida do raskrsnice ulica Bulevar kulina Bana-Bulevar Kralja Tvrtka I

Ulicom Aska Borića od raskrsnice sa ulicom Adolfa Goldbergera do raskrsnice ulica Aska Borića-Masarykova

"Uprava policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona takođe poziva građane da ukoliko raspolažu bilo kakvim bezbjednosno interesantnim informacijama, kao i informacijama o uočenim krivičnim djelima, prekršajima i drugim nezakonitim pojavama, da o tome odmah informišu nadležnu policijsku stanicu pozivom na broj 122 ili direktnim obraćanjem policijskim službenicima na terenu", zaključuje se u saopćenju.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()