Gvardiol: Idemo po bronzu i zbog Luke Modrića

Utakmicu za treće mjesto na SP protiv Maroka najavili su Andrej Kramarić i Joško Gvardiol

Autor: UNA HR
15.12.2022. 16:30
  • Podijeli:
Krama Gvardiol press_Goran Stanzl_Pixsell -639b353c24d8c.webp Foto: Goran Stanzl/Pixsell

Hrvatska fudbalska reprezentacija polako se oporavlja od poraza u u polufinalu SP protiv Argentine. Igrači putem vlastitih društvenih mreža zahvaljuju navijačima na podršci i obećaju da će u subotu protiv Maroka dati sve od sebe kako bi uzeli drugu bronzu u istoriji. Zadnju utakmicu u Kataru Vatreni će odigrati protiv ekipe sa kojom su otvorili SP, Marokanci su najveća senzacija prvenstva i sigurno imaju istu želju da uzmu medalju, prvu veliku u istoriji.

Dva dana prije utakmice za medalju pred novinarima su bili Joško Gvardiol i Andrej Kramarić, da iznesu svoje mišljenje o Maroku, ali i progovore o Argentini. Prvo je pitanje upućeno mladom štoperu, teško mu je pao poraz, plakao je dok ga je tješio Marko Livaja.

"Marko i ja smo vrlo dobri prijatelji, svi se dobro slažemo i atmosfera je super. Ko zna kako bi završili turnir da je drugačije. Plakao sam jer sam znao da smo završili put, Livaja mi je rekao da je to tek moje prvo prvenstvo i da će ih biti još. Nisam plakao zbog grešaka, one su dio odrastanja. Ne znam postoji li netko ko ne griješi, naročito u odbrani, to je dio sporta. Biće ih još, trudiću se da ih bude manje", rekao je Gvardiol. Protiv Argentine je igrao pod injekcijom, danas je bolje i trebao bi igrati u subotu. Dodao je da bi mu značila nagrada za najboljeg mladog igrača, ali da bi više volio osvojiti bronzu.

O važnosti utakmice za treće mjesto upitan je Kramarić, dosta savjeta Hrvatima može dati Dražen Ladić koji je bio u istoj situaciji 1998. godine.

"Sjećam se te utakmice kad sam bio dijete, to je neopisiv osjećaj. Bronza je donijela veselje cijelom narodu, moramo biti svjesni da je ovo istorijska utakmica i moramo iskoristiti priliku. Pričaćemo jednog dana našoj djeci o ovome, ko zna hoće li se ikad više ponoviti. Moramo biti svježi u glavi, jednog dana mlađe će se generacije sjećati ove utakmice kao što se ja sjećam 1998. godine", rekao je on.

Kramarić je rekao da ga nije iznenadio Maroko, vidjeli su u prvoj utakmici da se radi o organizovanoj ekipi, čvrstoj i odgovornoj.

"Utakmica će biti slična prethodnoj, s malo prilika, biće puno borbe i trebaće strpljenja. Poštujemo ih, mogli su čak iznenaditi Francusku. Odlučiće detalji i pojedinačna kvaliteta", smatra hrvatski napadač.

Mladi Gvardiol odigrao je odlično prvenstvo, cijeli svijet priča o njemu, navijači ga obožavaju.

"Nastojim na terenu biti drugi tip nego što sam izvan terena. Kada igraš moraš biti malo drzak, bez toga danas teško možeš nešto napraviti. Što se tiče navijača i dočeka, 2018. sam imao 16 godina, a sve utakmice do finala sam gledao u Novigradu na moru. Bio sam na dočeku, svi se sjećamo toga. Teško će se ponoviti, ali nadamo se da ćemo doživjeti nešto slično", rekao je on.

Marokanski novinar je pitao Kramarića misli li da će utakmica u subotu biti prijateljska.

"Nikako, ovo će biti utakmica za njihov život, Marokanci će se bacati na glavu kao nikada u životu jer bi mogli postati besmrtni u svojoj zemlji. Mi ćemo igrati isto tako, imamo puno mladih igrača koji žele osjetiti ono što smo mi u Rusiji. Nije se isto vratiti kući kao pobjednik ili kao gubitnik", rekao je Kramarić te dodao da je potpuno spreman za utakmicu, da nije umoran. 

Gvardiol je u polufinalu osjetio kako je igrati protiv raspoloženog Messija, naročito kod trećeg gola Argentine.

"Lijepo iskustvo, drugačiji je u klubu nego u reprezentaciji. Drago mi je da sam igrao protiv njega uprkos porazu, pričaću jednog dana da sam igrao protiv takvog igrača. Nadam se da ćemo drugi put pobijediti", rekao je mladi štoper, a Kramarić dodao da je Messi najbolji u istoriji. 

A najbolji Hrvat u istoriji je Luka Modrić koji u subotu vjerovatno posljednji put igra na SP.

"Toliko toga lijepog je rečeno o Luki. Prije svega mu treba reći 'hvala' za sve što je napravio za Hrvatsku i cijeli svijet. Znajući ga, nisam siguran da mu je ovo zadnje prvenstvo", nasmiješio se Kramarić te dodao:

"On će ostati besmrtan za cijeli svijet i za nas Hrvate. Izuzetna je čast i ponos igrati s njim i učiti od njega koji fudbal čini jednostavnim, a to je vrlo teško. Nadam se da će biti još zajedničkih utakmica".

Gvardiol koji je 17 godina mlađi od Modrića zaključio je kako će u subotu svi igrati za kapetana.

"Rekao sam prije prvenstva da bih volio iskoristiti Modrića i napraviti nešto na ovom SP. U subotu imamo priliku da osvojimo bronzu i za njega". 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()