Everton prijavio ogromne gubitke za prošlu sezonu, evo o kojoj cifri se radi

U svom posljednjem izvješću objavljenom u nedjelju, Everton je dio gubitaka pripisao prekidu svih komercijalnih sponzorskih aranžmana s ruskim kompanijama USM Holdings, MegaFon i Yota

02.04.2024. 11:00
  • Podijeli:
everton reuter-65576b1208392.webp Foto: Reuters

Engleski prvoligaš Everton je u nedjelju objavio gubitak od 89,1 miliona funti (112,52 miliona dolara) za sezonu 2022./23., što je gotovo dvostruko više nego godinu dana ranije, dok čekaju ishod žalbe protiv druge optužbe za kršenje pravila o profitu i održivosti (PSR ).

U svom posljednjem izvješću objavljenom u nedjelju, Everton je dio gubitaka pripisao prekidu svih komercijalnih sponzorskih aranžmana s ruskim kompanijama USM Holdings, MegaFon i Yota nakon ruske invazije na Ukrajinu.

To je šesta uzastopna godina gubitaka za klub iz Merseysidea, koji je zabilježio gubitak od 44,7 miliona funti za 2021./2022., a njihovi gubici u posljednje tri sezone iznosili su nešto manje od 255 miliona funti.

Prema smjernicama Premier lige, klubovi su u opasnosti od kršenja PSR-a ako pretrpe više od 105 miliona funti gubitaka tokom tri sezone, ili 35 miliona funti godišnje.

Evertonu je u studenom oduzeto deset bodova zbog kršenja PSR-a koji se odnosi na sezonu 2020./21., iako je kazna smanjena na šest bodova nakon žalbe.

Klub je u siječnju još jednom optužen za kršenje PSR-a u svojim financijskim podacima za razdoblje koje počinje 2019./20. i završava 2022./23., a saslušanje za tu optužbu održalo se prošlog tjedna.

Everton, koji je igrao svake sezone od 1954./55. u prvoj ligi, za dlaku je izbjegao ispadanje u sezoni 2022./23. pobjedom nad Bournemouthom u posljednjem kolu.

Trenutno su 16. s 25 bodova, tri boda iznad zone ispadanja, a sljedeću utakmicu igraju u utorak u gostima kod Newcastlea.

Everton je također usred dugotrajnih pregovora o preuzimanju s američkim investicijskim fondom 777 Partners i namjerava se preseliti na svoj novi stadion prije početka sezone 2025./26.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()