Sedam godina prije: Naučnici otkrili šta nas može upozoriti na kancer

Dodali su da bi bilo potrebno više rada da bi se identifikovali testovi za otkrivanje proteina u klinici i koji lijekovi bi mogli da ciljaju te protei

15.05.2024. 13:45
  • Podijeli:
doktor, pacijent, rak, kancer, tumor, ispitivanje, rendgen, pregled lekara, lekar, dijagnostika - shutterstock-65cdfc2c0f51f.webp Foto: Shutterstock

Naučnici sa Univerziteta Oksford identifikovali su proteine u krvi koji bi mogli da upozore na kancer više od sedam godina prije dijagnoze.

Istraživači su otkrili 618 proteina povezanih sa 19 vrsta kancera, uključujući rak crijeva, prostate i dojke.

“Oko 107 proteina pronađeno je u grupi ljudi čija je krv sakupljena najmanje sedam godina prije dijagnoze, a ovo otkriće moglo bi da bude ‘ključni prvi korak’ ka preventivnoj terapiji”, navodi Skaj njuz, prenosi Tanjug.

Dvije studije, koje je finansira grupa ”Cancer Research UK”, ukazuju da bi prisustvo određenih proteina moglo na ima uticaj na stvaranje kancerogenih ćelija.

“Da bismo mogli da spriječimo rak, moramo razumjeti faktore koji pokreću najranije faze njegovog razvoja. Sada imamo tehnologiju koja posmatra hiljade proteina u hiljadama slučajeva raka, identifikujući koji proteini imaju ulogu u razvoju specifičnih karcinoma i koji mogu imati efekte koji su zajednički za više tipova raka”, rekla je profesorka Rut Travis.

Izvršni direktor istraživanja pri “Cancer Research UK” dr Ian Foks istakao je da sprečavanje raka podrazmjeva svijest o najranijim znacima koji upozoravaju na bolest, a da će ove studije ponuditi prvi korak ka pronalaženju preventivnih tretmana.

Naučnici su naglasili da su potrebna dalja istraživanja kako bi se otkrila tačna uloga proteina u razvoju raka i koje proteine treba tražiti.

Dodali su da bi bilo potrebno više rada da bi se identifikovali testovi za otkrivanje proteina u klinici i koji lijekovi bi mogli da ciljaju te proteine.  Ovi nalazi su objavljeni u časopisu ”Nature Communications”.

 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()