Pet namirnica koje pomažu u brzoj borbi protiv peludne groznice

Vrijedi probati

11.06.2024. 06:30
  • Podijeli:
paradajz_foto-UNA-6634baefab9d9.webp Foto: UNA

Ljeto je skoro tu što znači da se godišnji napad strašnih simptoma peludne groznice vratio.

Pokreću se kada imuni sistem reaguje na polen alergena, uobičajeni simptomi peludne groznice uključuju suzenje, svrbež u očima, škakljivo grlo i curenje, začepljen nos.

Jedna studija na 66 ljudi u Japanu otkrila je da su oni koji su davali 200 mg kvercetina dnevno tokom četiri sedmice imali smanjene simptome alergije kao što su svrab oka, kijanje i curenje iz nosa, u poređenju sa ljudima koji su uzimali placebo lijek.

Veće studije nisu sprovedene, ali "tajno čudo" koje je kvercetin vrijedi probati, a evo gdje ga pronaći.

Tamna čokolada

Možda zvuči predobro da bi bilo istinito, ali čokolada je bogata kvercetinom pa bi mogla pomoći u smirivanju pretjerano reaktivnog imunološkog sistema.

Možete si priuštiti nekoliko komada tamne čokolade (najbolja je sa sadržajem kakaa od 70 posto ili više) kako biste zadovoljili svoje želje za slatkišima, a pritom dobili malo kvercetina koji pomaže u borbi protiv peludne groznice.


Čaj od kamilice

Opuštajući napitak bi također mogao pomoći u zaustavljanju napada kihanja uzrokovanih peludnom groznicom zahvaljujući kvercetinu koji se nalazi u cvijetu kamilice.

Jabuke

Jabuka je poznata po tome što pomaže u uklanjanju neugodnih simptoma sezone polena. Uključivanje jabuka bogatih kvercetinom pomoći će u smanjenju simptoma alergije. Ljekovita moć jabuke leži u njenoj kori, jer istraživanja pokazuju da kora zapravo sadrži više antioksidansa od mesa.

Paradajz

Kvercetin se često nalazi u šarenoj hrani, a paradajz je jedan od najboljih izvora. Ali sljedeći put kada budete posjetili supermarket, odaberite cherry paradajz u odnosu na druge sorte jer je poznat po tome što ima veći sadržaj kvercetina u usporedbi s drugim vrstama paradajza.

Luk

Crveni luk će vam dati mnogo kvercetina. Da bi veći dio sadržaja antioksidansa ostao netaknut, pokušajte da ogulite što je moguće manje vanjskih slojeva jer se tu nalazi većina kvercetina.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()