Ovo voće sadrži najviše šećera

Zdrava prehrana

22.06.2024. 22:58
  • Podijeli:
Crno grožđe shutterstock_329282489-64f8a1b7edd3f.webp Foto: Shutterstock

Voće je odličan izvor energije, hranljivih materija, vode, vitamina, vlakana i antioksidanata. Ipak, bitno je da znate koje je voće sarži najviše šećera ukoliko imate neke zdravstvene probleme, a prije svega dijabetes.

- Istina, ovdje se radi o fruktozi, voćnom šećeru, ali šećer je ipak šećer. Ovo posebno treba da pročitaju osobe sa dijabetesom i ostali koji žele da smanje unos šećera - kaže od Jasna Vujičić, viši dijetetičar - nutricionista i otkriva 7 voćki koje imaju najviše šećera.

Grožđe
Najlepši je ukras trpeze, ima ih puno vrsta, od stonih, do vinskih. Bilo da je crno, bijelo ili roze, procentualno gledano u prosjeku grožđe ima oko 16% šećera. To je mnogo za nešto što vam je tako lako gurnuti u usta. Možda ćete ih jesti sporije ako ih prepolovite i zamrznete. Čekaće vas kao osvježavajuća ljetnja/jesenja poslastica kojoj je potrebno malo više vremena za jelo. Uzgred da znate i ovo: suve grožđice imaju čak 60% šećera, što ga čini voćem sa ubjedljivo najviše šećera!

Smokva
Sto grama smokava (prosječno dvije svježe voćke) sadrži 16 grama šećera. U procentima to je 16% šećera. Kod sušenih smokava, procenat šećera je veći, nevjerovatnih 48% šećera. Ako pokušavate da pazite na svoj šećer, možda narežite par kriški i namažite malo kozjeg sira na njih za poslasticu bogatu proteinima ili koristite nešto u sosu da dodate malo nemasnog mesa poput piletine bez kože.

Mango
Ovo egzotično voće je zdravo, ima lijep, sočan ukus i veliku pljosnatu sjemenku. Sadrži vlakna i druge hranljive materije koje su vam potrebne. Ali ima i prirodni šećer, a neki plodovi imaju više od drugih. U procentima, prosječan mango sadrži oko 15 % šećera. Ovo voće nije najbolji izbor ako pokušavate da pazite na svoju težinu ili pratite koliko šećera pojedete. Možda možete da uživate u par kriški, a ostatak podijelite sa porodicom ili sačuvajte za kasnije.

Japanska kaki jabuka
Kaki jabuka (ili persimon) je krcata fitonutrijentima, ali i šećerom. Procentualno gledano, japanska kaki jabuka sadrži 13% šećera, kao i nekih 3,6% vlakana. Baš kao i kivi, i ovo voće sazrijeva stajanjem na sobnoj temperaturi, omekšava i ima fin prijatan ukus. Ovo je delikatesno voće koje se lako pronalazi u našim trgovinama, a dovoljan je jedan plod ili manje.


Trešnje
Omiljeno ljetnje osvježenje, trešnje imaju dosta šećera i to se definitivno osjeća: jedna manja šolja trešanja od 100 grama sadrži 12% šećera. Ako napunite veliku činiju trešnjama, možete izgubiti pojam o tome koliko jedete. Izmjerite svoju užinu unaprijed kako biste tačno znali koliko šećera ćete pojesti.

Kruške
Jedna kruška srednje veličine ima oko 170 grama i 17 grama šećera. Jasno je da, procentualno, kruška ima 10% šećera. Ako pokušavate da smršate, nemojte jesti cijelu voćku – samo isjeckajte nekoliko kriški kruške u jogurt sa niskim sadržajem masti ili odozgo na salatu.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()