Ove četiri namirnice nikada ne bi trebali podgrijavati

Njihove spore se postepeno razmnožavaju i time mogu proizvesti otrove

08.05.2023. 22:05
  • Podijeli:
namirnice-pixabay.jpg

Podgrijavanje hrane postalo je česta navika svim onim ljudima koji nemaju dovoljno vremena za svakodnevnu pripremu obroka.

Ipak, ne reagiraju sve namirnice dobro na podgrijavanje, bilo zbog načina na koji reagiraju s bakterijama dok se čuvaju ili zbog proteina koji se razgrađuju tokom kuhanja.

Kako objašnjavaju dijetetičari, namirnice koje nije pametno podgrijavati su:

- piletina

- riža

- krompir

- gljive.

 

Naime, ako ove namirnice duže ostanu na sobnoj temperaturi, njihove spore se postepeno razmnožavaju i time mogu proizvesti otrove koji uzrokuju povraćanje ili proljev, a podgrijavanjem riže nećemo se riješiti tih otrova, donosi "Independent".

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()