Ljekari poručili: Ovo je najgora hrana za bubrege

Obratite pažnju

24.08.2023. 16:52
  • Podijeli:
čips pixabay-64ccd0f0a5582.webp Foto: Pixabay

Većina ne vodi računa o zdravlju bubrega, ali s obzirom na to da je bez njih nemoguće živjeti osim ako niste na dijalizi, isplati se pobrinuti za te dragocjene organe. Bubrezi su odgovorni za regulaciju ravnoteže vode u tijelu. Pomažu tijelu da zadrži dovoljno vode za funkcioniranje i da otpusti višak koji se eliminira mokrenjem. Također, bubrezi proizvode dva hormona. Jedan pomaže u regulaciji crvenih krvnih stanica, dok je drugi hormon aktivni oblik vitamina D i pomaže u regulaciji kalcija.

Ono što jedemo i pijemo uvelike utječe na zdravlje bubrega. Prema nefrolozima, osobe s bubrežnom bolešću možda će morati kontrolisati svoje količine proteina, natrija, kalija, fosfora i kalcija.

"Ljudi s bubrežnom bolešću trebali bi posebno voditi računa o tome koliko proteina jedu. Konzumiranje hrane bogate proteinima ubrzat će rad bubrega i s vremenom može pogoršati bubrežnu bolest", kaže dr. Alice Chedid, prenosi Index.hr.

Ali postoji jedna vrsta hrane za koju nefrolozi kažu da je posebno štetna za zdravlje bubrega. To je hrana s visokim udjelom soli, poput čipsa, narezaka i suhomesnatih proizvoda, kao i ultraprerađena smrznuta hrana poput pizze.

"Dva najveća faktora rizika za bubrežne bolesti i dijabetes su visoki krvni pritisak i prehrana bogata slanom hranom. Naučna istraživanja pokazuju da ljudi s dijabetesom i hipertenzijom imaju 50 posto veću vjerovatnoću da će im se dijagnosticirati bolest bubrega", istaknula je dr. Emily Chang.

Konzumiranje hrane s visokim udjelom soli stvara pritisak na bubrege jer bubrezi imaju puno krvnih žila. Taj pritisak s vremenom može uzrokovati ožiljke i bolest bubrega.

"Kada jedemo prerađenu hranu, što znači pakovanu, konzervisanu ili smrznutu hranu, ona može sadržavati velike količine skrivenih konzervansa poput natrija, šećera i masti, koji pomažu produžiti rok trajanja hrane i poboljšati njen okus. To smanjuje nutritivnu vrijednost hrane, a to sve stavlja ogroman pritisak na bubrege da filtriraju višak konzervansa, a istovremeno održavaju sve ostale bitne funkcije koje obavljaju svakodnevno", pojasnila je dr. Cynthia Silva.

Stoga, smanjite unos soli, više kuhajte kod kuće i koristite začinsko bilje za dodavanje okusa jelima.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()