Turska: Zbog visokih temperatura sezona sušenja paradajza počela ranije

Paradajz, koji se sadi u proljeće u ovom regionu Turske, bere se u julu

10.07.2024. 08:09
  • Podijeli:
Turska_susenje_paradajza_foto_AA-668d59f8984c3.webp Foto: AA

Zbog visokih temperatura u junu berba i sezona sušenja paradajza počela je deset dana ranije nego prethodnih godina.

Paradajz, koji se sadi u proljeće u ovom regionu Turske, bere se u julu.

Paradajz, koji su ubrali sezonski radnici, utovara se u kamione i traktore i transportuje do polja gdje se reže i ostavlja da se suši na suncu oko sedam dana, a zatim se pakuje.

Izmir je jedan od glavnih izvoznika sušenog paradajza u Turskoj, a iz ovog grada izvozi se sušeni paradajz u više od 80 zemalja.

Tako paradajz postaje namirnica dostupna na tržištu svih 12 mjeseci u godini.

Sušeni paradajz je neizostavni dio brojnih nacionalnih kuhinja. Najveći kupci tog proizvoda su Sjedinjene Američke Države, Italija i Njemačka.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()