Naučnici tvrde da su otkrili tajnu savršenog espresa, čini se jednostavno

Istraživači su otkrili da malo vode dodate zrnu kafe prije procesa mljevenja stvara postojaniji i ukusniji espreso

18.12.2023. 09:00
  • Podijeli:
Kafa shutterstock_1727031229-64ee0c99e9d55.webp Foto: Shutterstock

O ključu za pripremu savršenog espresa raspravljale su generacije barista, stručnjaka, ali i entuzijasta i ljubitelja ovog najpopularnijeg jutarnjeg napitka na svijetu. Sada grupa naučnika kaže da ima odgovor i da su izdvojili tajni sastojak, tačnije korak - ​​i on dolazi na red prije nego što mljevenje uopšte počne.

Istraživači su otkrili da malo vode dodate zrnu kafe prije procesa mljevenja stvara postojaniji i ukusniji espreso, za koji kažu da će pomoći baristima i industrijskim proizvođačima kafe da prevladaju prepreku koja im je do sada možda stajala na putu.

Kada se kafa melje, trenje između zrna stvara elektricitet, zbog čega se čestice skupljaju u mlincu. Istraživanje je pokazalo da dodavanje vode u ovaj proces smanjuje proizvedenu energiju, što rezultira manjim otpadom kafe i jačim okusima.

Naučnici su takođe otkrili promjene u načinu kuhanja espressa kada se voda kombinuje s različitim metodama mljevenja. Voda ne samo da smanjuje statički elektricitet, i stoga smanjuje nered dok meljete, već takođe može imati veliki uticaj na intenzitet pića i, potencijalno, mogućnost pristupa višim koncentracijama povoljnih okusa, prenosi Index.hr.

Studija je takođe istraživala i kako struja utiče na okus kafe. Istraživači su udružili snage sa stručnjacima za vulkane koji su ispitivali povezanu električnu aktivnost tokom erupcija - proces za koji kažu da je sličan kuvanju kafe.

Tokom erupcije, magma se raspada u male čestice koje izlaze iz vulkana u velikom oblaku. Te se čestice trljaju jedna o drugu i pune do tačke stvaranja munje. Na pojednostavljen način, to je slično mljevenju kave, gdje uzimate ta zrna i pretvarate ih u fini prah. Na detaljnom istraživanju okusa povezanom sa strujom još rade.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()