Nastala ukrštanjem dvije vrste voća: Josta donosi veliku zaradu, pogodna je za naše područje

Ova voćka je hibrid, a nastala je ukrštanjem ogrozda i crne ribizle, kako bi se suzbile njihove mane

14.05.2024. 12:30
  • Podijeli:
namirnice-grozdje-jabuke-kupovina-voce.jpg

Josta je bobičasto voće koje ima brojne benefite, a jedno od njih je da ima nekoliko puta više vitamina C nego što to ga ima limun.

Ova voćka je hibrid, a nastala je ukrštanjem ogrozda i crne ribizle, kako bi se suzbile njihove mane. Nastala na području Njemačke, tačnije u Kelnu na institutu Max Planck, a naziv tog voća potiče od dvije njemačke riječi - schwarze Johannisbeere (crna kupina) i Stachelbeere (ogrozd).

Inače, u Njemačkoj je josta na cijeni i košta 5 evra po kilogramu. Za uvezene plodove je to ima smisla. Ali ovaj podatak bi trebalo uzeti sa rezervom, ako je riječ o proizvodnji u Njemačkoj, pošto se zna da se josta bere veoma sporo, ručno, i da se ta cifra ne uklapa u 16 evra po satu koliko se u toj zemlji plaćaju sezonski poslovi.

Srbija pogodna za uzgoj joste

Josta se gaji na područjima gdje je klima kontinentalna, a pogodnije je gajiti je na adekvatnim većim nadmorskim visinama.

Jostu se sadi na početku proljeća ili na jesen, sa razmakom redova od 3 metra dok razmak između josti u redu treba da bude od 0,7 do 1 metar.

Ona se sadi na zemljištu koje je dobro drenirano i ima pH vrednost 5-6,  pomoću ožiljenih reznica.

Kiselkaste bobice

Bobice joste imaju osvježavajuć i kiselkast ukus. Mogu da se koriste svježe, ali i za džemove, sokove, pa čak i vino. Bobice joste sadrže 9,16 posto ukupnih šećera i ne gube svoj kvalitet tokom zamrzavanja.

Rezidbu je potrebno odraditi tokom zime, kada biljka miruje.
Biljka cvjeta u prvom dijelu aprila, a berba bobica se vrši do sredine jula sa žbuna visine do 1,8 metar. Josta prve plodove daje nakon tri godine gajenja, a prinos po žbunu u punoj rodnosti može biti nekoliko kilograma.

Izuzetna otpornost na bolesti i štetočine

Josta pokazuje jako veliku otpornost na bolesti i štetočine, pa joj tretiranje nije ni potrebno. Takođe, tolerantna je na niske temperature, i dokazano opstaje na -40 stepeni. S druge strane, visoke temperature joj ne pogoduju naročito.

Josta nije zahtjevna za uzgoj. Ne treba je tretirati fungicidima i insekticidima i tolerantna je na niske temperature, prenosi Mondo.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()