Kakva je seksualna moć u poznim godinama

Promjene tokom starenja

11.07.2024. 06:30
  • Podijeli:
seks-stopala-krevet.jpg

Muško seksualno zdravlje je često okruženo brojnim mitovima i dezinformacijama.

Jedan od najčešćih mitova koji treba razbiti je taj da starost nužno znači gubitak seksualne moći i plodnosti kod muškaraca. Ovaj mit može dovesti do nepotrebne zabrinutosti i smanjenja samopouzdanja kod muškaraca u godinama.

Iako je tačno da se određene fiziološke promjene dešavaju sa starenjem, muškarci mogu zadržati svoju punu seksualnu funkciju, libido i plodnost i u kasnijim godinama života. Mnogi muškarci ostaju seksualno aktivni i sposobni čak da postanu očevi i u starijoj dobi.

Promjene tokom starenja

Sa starenjem, nivo testosterona kod muškaraca može opadati, što može da utiče na libido i seksualnu funkciju. Međutim, ovaj pad je često postepen i ne mora da znači potpuni gubitak seksualne želje ili sposobnosti. Postoje mnogi faktori koji mogu uticati na seksualnu funkciju, uključujući zdravlje srca, mentalno zdravlje i opšte zdravlje. Nekada pad testosterona može biti praktično zanemarljiv, bez obzira na broj godina.

Istraživanja pokazuju da značajan broj starijih muškaraca ostaje seksualno aktivan. Prema anketama iz Velike Britanije, oko 73% muškaraca starijih od 57 godina i dalje je seksualno aktivno, dok je taj procenat 26% među muškarcima starijim od 85 godina.

Slične ankete pokazuju da, iako se prosječna seksualna želja smanjuje sa godinama, individualna iskustva značajno variraju. Značajan broj starijih osoba prijavljuje visoke nivoe seksualnog interesovanja i aktivnosti čak i u kasnijim godinama života, dok jedan dio ispitanika tvrdi da im se seksualni život značajno popravio u poznim godinama.

Održavanje seksualne funkcije

Postoje mnogi načini na koje muškarci mogu održati svoju seksualnu funkciju i plodnost. Zdrav način života, uključujući redovnu fizičku aktivnost, zdravu ishranu, izbjegavanje pušenja i prekomjernog konzumiranja alkohola, može značajno doprinijeti očuvanju seksualne moći. Takođe, redovni pregledi kod ljekara mogu pomoći u otkrivanju i liječenju potencijalnih problema koji mogu uticati na seksualnu funkciju.

Mit da starost nužno znači gubitak seksualne moći i plodnosti kod muškaraca je netačan i može nepotrebno izazvati stres i nesigurnost. Razbijanjem ovog mita i fokusiranjem na stvarne faktore koji utiču na reproduktivno zdravlje, muškarci mogu bolje razumjeti svoje tijelo i preduzeti odgovarajuće korake za očuvanje svog seksualnog i reproduktivnog zdravlja. Na kraju krajeva – nije sve u brojevima, prenose Vijesti.me.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()