Djeluje tako jednostavno, ali nije: Kako ispravno jesti čokoladu?

Vrhunski naučnici koji se bave hranom u Galaxyu tvrde da ljubitelji čokolade čine dvije velike greške koje bi vas mogle iznenaditi

18.10.2022. 15:52
  • Podijeli:
cokolada-pixabay.jpg

Čokolada je jedna od omiljenih poslastica, ali možda smo je cijelo vrijeme pogrešno jeli.

Vrhunski naučnici koji se bave hranom u Galaxyu tvrde da ljubitelji čokolade čine dvije velike greške koje bi vas mogle iznenaditi. Premda velika većina ljudi svoju čokoladu drži u frižideru, istraživanje otkriva da to nije ispravan način, piše The Sun.

Čokoladu je potrebno čuvati na 18 stepeni, što znači da je umjesto u frižideru trebate držati u ormariću.

Victoria Gell, direktorica brenda Galaxy chocolate, rekla je:

"S obzirom na to da više od polovine Ujedinjenog Kraljevstva navodi da je čokolada njihova omiljena poslastica, rado dijelimo ove savjete kako bismo pomogli u stvaranju vrhunskog doživljaja užitka. Želimo pomoći svima da razumiju suptilne nijanse i karakteristike čokolade, a pritom joj, naravno, odajemo puno poštovanje koje zaslužuje", rekla je.

Otprilike 78 posto ispitanika priznalo je da je svoju čokoladu dosad držalo u frižideru, pa ako ste vi među njima, razmislite o tome da promijenite tu naviku.

Druga velika greška koju ljudi čine je žvakanje. Da, zvuči glupo, ali trebali bi čokoladu pustiti da vam se topi u ustima jer tako dopuštate kakao puteru da obloži vaša usta i raširi sve te okuse.

Moglo bi vas iznenaditi kada saznate da čokoladu treba konzumirati i ujutro, tačnije između 9 i 11 sati. To je zato što okusi zahtijevaju svježu paletu da bi se u njima pravilno uživalo, a također daje veliku dozu kofeina.

Naučnica za hranu Natalie Alibrandi rekla je:

"Čokolada je duboka i složena poslastica s mnogo slojeva koje treba istražiti. Treba razumjeti potrebu da čokolada, vizualno i zvučno, donosi osjećaj koji pleše na vašim okusnim receptorima i pojačava okus. Jedenje čokolade ranije tokom dana sa svježim nepcem također je ključno otkriće koje će mnoge iznenaditi, što je čini dobrim izborom za međuobroke koji će nam pomoći da nastavimo raditi punom parom prije ručka".

Evo popisa drugih načina kako ispravno jesti čokoladu:

Jedite je u malim količinama – kako biste izbjegli pretjerano stimuliranje okusnih pupoljaka, trebali biste pojesti do šest komada od četiri grama odjednom.

Jedite bez smetnji – nećete moći cijeniti različite okuse i teksture ako radite nešto drugo.

Kombinirajte je s drugim stvarima – što neočekivanije, to bolje. Možete probati mliječnu ili bijelu čokoladu s gorkom hranom ili gorku čokoladu sa slanijom hranom.

Uživajte u naknadnom okusu – neke čokolade mogu ostaviti 45 minuta naknadnog okusa, ali u većini slučajeva dovoljno je pričekati 15 minuta.

Ne miješajte više čokolada – opet, ne želite previše stimulirati svoje okusne pupoljke, stoga pazite da ne miješate različite vrste čokolade.

 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()