UNA u Moskvi: Kako Rusi gledaju na rat u Ukrajini

Intervencija u Ukrajini se smatra specijalnom vojnom operacijom, ne ratom

25.05.2023. 20:39
  • Podijeli:

Na moskovskim ulicama ništa ne upućuje da je država trenutno u vojnom sukobu. Ovdje se njihova intervencija u Ukrajini smatra specijalnom vojnom operacijom, ne ratom, a naš je utisak da ona ne remeti previše svakodnevicu Moskovljana. Tek mjestimično se može vidjeti po neki plakat na kojem se pozivaju zainteresovani da pristupe nekoj od vojnih formacija.

Iako ovaj sukob građanima više nije tako važna tema kao na početku, to ne znači da ne podržavaju vojnu operaciju, kaže profesor srpskog jezika na Filološkom fakultetu u Moskvi Zvjezdan Kunić, koji već sedam godina živi u glavnom gradu Rusije.

"Predsjednik Rusije ima ogromnu podršku, to je javno, to svi znaju, negdje čak oko 80 odsto, tako da veliki broj sigurno i podržava specijalnu vojnu operaciju. Zašto to govorim - zato što je, na neki način do toga moralo da dođe. Negdje je to, poslije 2014., kada se to sve desilo u Ukrajini, na Majdanu, to je sve kipilo i moralo je proključa, da se desi to što se desilo", rekao je Kunić.

Sve je za posljedicu imalo veliko zahlađenje odnosa Rusije sa zapadom. Kidanje tih veza vide i u ruskoj Fondaciji za podršku javnoj diplomatiji Gorčakov. Iako im je, kažu, osnovni zadatak gradnja mostova između ruske i omladine u drugim zemljama, kroz dijalog i obrazovanje, i sami su se našli pod sankcijama Evropske unije, što im je stvorilo određene poteškoće u radu.

"Mi bi, naravno, htjeli da radimo i sa zapadnim institutima, ako oni imaju volju, jer bi mi htjeli da pokažemo različite tačke gledišta o nekim događajima, bilo to istorijski, ili nešto savremeno, neka aktuelna pitanja, da bi ova omladina imala neko svoje mišljenje šta se dešava u svijetu", kaže Sandra Stoilković iz Fondacija za podršku javnoj diplomatiji Gorčakov.

Fond je aktivan i na našim prostorima, a jedan od njihovih najznačajnijih programa Balkanski dijalog, ove godine trebalo bi da bude održan u Banjaluci.

"Oni koji su bili sa nama su ostali uz nas, oni koji su bili protiv nas su samo ovu situaciju iskoristili kao izgovor zašto ne rade sa nama. Mi se trudimo da održavamo te odnose koje imamo", rekla je Stoilković.

I dok se neke veze gube, druge jačaju. Rusija se okreće saradnji sa drugim zemljama, prije svega Azije, Afrike i Južne Amerike.

"Ponovo su uvedeni letovi za Gruziju, što nije bilo moguće. Više ne trebaju vize građanima Gruzije da dođu u Rusiju. Radi se o, kako ja to vidim, nekoj novoj saradnji i sa nekim starim i novim zemljama", ističe Kunić.

Kada je riječ o ekonomskim sankcijama, građani ih nisu previše osjetili. Poskupljenja nisu zaobišla ni Rusiju, ali ipak u mnogo manjoj mjeri nego zemlje zapadne Evrope ili našeg regiona, pa standad nije ozbiljnije narušen. Izvještaji iz Ukrajine su veoma zastupljeni u medijima, uz nadu da će sukob biti što prije zaustavljen.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()