Poznati biznismen pješači od Londona do Istanbula zbog zdravije životne sredine

Kreg kaže da je šest decenija nanosio štetu životnoj sredini i da je riješio da sada proba da ponudi rješenja

19.04.2023. 21:40
  • Podijeli:
AA-20230419-30901539-30901535-NOVI_SAD_BIZNISMEN_PESACI_OD_LONDONA_DO_ISTANBULA_ZBOG_ZDRAVIJE_ZIVOTNE_SREDINE-644042e0cb702.webp Foto: Anadolija

Uoči svog 60. rođendana, bivši izvršni direktor kompanije Coca-Cola i biznismen Kreg Kohon (Craig Cohon) krenuo je na šetnju dugu 4.000 kilometara od Londona do Istanbula u kampanji za uklanjanje ugljenika.

U Srbiji je od 15. aprila do 7. maja, a danas je na tom putu zastao u Novom Sadu gde je ispred Prirodno-matematičkog fakulteta predstavio inovativna rješenja za smanjenje emisije ugljen-dioksida u atmosferi koji stvara efekat staklene bašte i doprinosi globalnom zagrijavanju.

Ovaj kanadski preduzetnik je 3. januara pješke krenuo iz Londona na petomjesečno putovanje tokom kojeg će preći 4.000 km po Evropi, preko Velike Britanije, Francuske, Belgije, Njemačke, Poljske, Češke, Austrije, Slovačke, Mađarske, Srbije, Bugarske, Grčke i Turske.

Kreg kaže da je šest decenija nanosio štetu životnoj sredini i da je riješio da sada proba da ponudi rješenja.

"Koristio sam ugljen-dioksid u svemu. Kako sam letio, kako sam živio, meso koje sam jeo, ajfone koje imam, cipele koje imam, tekstil koji se pravi od ovoga. Dakle, oštetio sam životnu sredinu ne znajući da sam je oštetio, zato što u svemu ima ugljen-dioksida i fosilnih goriva, a ja toga nisam bio svjestan. I probudio sam se", priča Kohon.

U najnovijem izvještaju IPCC-a (The Intergovernmental Panel on Climate Change) kaže se da ne postoji način da se zadrži zagrijavanje na 1,5 stepeni bez eliminisanja ugljenika koji je već u našoj atmosferi. Malo je vjerovatno da će sama prirodna rješenja biti dovoljna. Zato je Kreg Kohon, udružio snage sa globalnim pokretom mladih "ReEarth Initiative" kako bi pokrenuo novi globalni razgovor o uklanjanju ugljenika. Kreg ne samo da je uložio svoj penzioni fond u rješenja za uklanjanje ugljenika, već šeta od Londona do Istanbula preko 82 grada i mjesta da bi podigao svijest o ovoj temi.

Usput, on šeta i razgovara s gradonačelnicima, izvršnim direktorima, aktivistima, naučnicima i kreatorima politike o mogućnostima i izazovima uklanjanja ugljenika.

"Radim dvije stvari. Pod brojem jedan, shvatio sam da već postoji dva triliona tona ugljen-dioksida na nebu od 1860. godine. Dakle, samo je tu sav CO2 koji unosimo svaki dan. I tako, za svojih 9.000 tona, uložio sam novac u novu tehnologiju koja će usisati ugljenik”, navodi Kohon.

U njegovoj pješačkoj pratnji, između ostalog, nalazi se i kamion gdje na interaktivni način, u prikolici predstavlja rješenje - beton koji usisava ugljen-dioksid, kao jedno od rješenja za problem globalnog zagijaevanja.

"Mislim da je najvažnije pokušati nešto. Prestati pričati o tome i uraditi nešto. U Novom Sadu bi, na primer, sve nove zgrade koje se grade mogle da koriste beton koji zapravo usisava CO2. Mogli biste odneti sav poljoprivredni otpad u oblasti sjeverno od grada, usisati ga i spaliti i onda iskoristiti taj poljoprivredni otpad za usisavanje ugljenika. A onda uzimate kredit od CO2 i prodajete ga Evropskoj uniji i zaradite od EU. A, to je dobra ideja", zaključio Kreg Kohon.

Predstavljanju Kohonovog rješenja za višak ugljenika prisustvovala je i Mira Radenović, članica Gradskog veća Novog Sada za zaštitu životne sredine. Ona je naglasila da je veoma značajno što postoje ovakve akcije i ljudi koji na ovaj način bude svijest drugih građana.

"Izuzetno je važno da probudimo svijest svih građana Srbije, ali i čitave Evrope i svijeta. Jer životna sredina je nešto što smo svi pozajmili od naših potomaka. Kada govorimo o tome koliko svako od nas, odnosno kao pojedinac, može da učini, to možda ne deluje puno, ali ako nas sedam miliona, koliko nas ima, uradi nešto, odnosno probudi tu svest i učini da manje ugljen-dioksida produkuje u životnu sredinu, to je već nešto što je značajno. A isto važi i za Evropu i za svijet. Ako radimo svi globalno onda možemo zaista da učinimo da naš život na planeti Zemlji ne bude samo opterećenje za životnu sredinu, nego zapravo da možemo da živimo zajedno s prirodom", kazala je Radenović.

Nakon Novog Sada, Kreg će krenuti ka Beogradu, a u Istanbul bi trebao da stigne 5. juna, na svoj šezdeseti rođendan, koji je ujedno i Svjetski dan zaštite životne sredine.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()