Evo kakvi su uticaji na ponašanje: Da li je dobro da dijete odrasta kao jedinac?

Socijalne vještine - Iako mnoga jedina djeca nemaju problema sa komunikacijom

12.02.2024. 18:45
  • Podijeli:
Dijete u autu Vrucina_UNA-64a310f6dee31.webp Foto: UNA

Broj djece u porodici najčešće je rezultat kombinacije ličnih odluka, nezgoda i životnih okolnosti.

Svako ko ima brata ili sestru zna koliki to može biti blagoslov, ali ukoliko nije moguće proširenje porodice, postoje i prednosti koje se mogu iskoristiti i kada odgajate dijete kao jedinca ili jedinicu.

Еvo koje prednosti i nedostatke roditelji razmatraju ako imaju jedno dijete:

Jedno dijete u porodici: nedostaci

1. Socijalne vještine - Iako mnoga jedina djeca nemaju problema sa komunikacijom, istraživanja ipak pokazuju da njihovi vršnjaci koji odrastaju sa braćom i sestrama imaju bolje socijalne vještine. Ponekad jedina djeca koja ne idu u vrtić imaju vrlo malo kontakta sa drugom djecom do škole. Stoga, kada se nađu u učionici, oni su u većem riziku od problema u komunikaciji, jednostavno ne znaju kako da se ponašaju u različitim društvenim situacijama.

2. Odgovornost - Kao djeca, samo djeca uživaju u prednostima što su izuzetna — dobijaju svu roditeljsku pažnju i resurse. Međutim, situacija postaje upravo suprotna kada oni odrastu, a njihovi roditelji ostare. Sva odgovornost za brigu o starijim roditeljima pada na njihova pleća. U velikim porodicama ova odgovornost se može podijeliti između braće i sestara.

3. Zajednica - Kada imate braću i sestre, uvijek je sa vama osjećaj da niste sami, da ste dio porodičnog klana. Čak i ako se braća i sestre svađaju i biju dok su mali, oni postaju sve bliži jedno drugom kako odrastaju, a ove veze postaju sve jače kako porodica raste. Samo djeca se često osjećaju kao da su mnogo toga propustila u životu jer nemaju veliku, proširenu porodicu koja se okuplja da bi pružila osjećaj zajednice i podrške.

Jedno dijete u porodici: prednosti
1. Pažnja - Naravno, roditelji podjednako vole svu djecu, ali mama i tata možda jednostavno nemaju dovoljno vremena i energije da posvete dovoljno pažnje svima njima. Kada dijete odrasta samo u porodici, dobija više roditeljskog vremena, pažnje i resursa. Takođe, roditelji su manje pod stresom i imaju više strpljenja.

2. Finansije - Jasno je da se u velikoj porodici novac raspoređuje na svu djecu, a kada imate jedno dijete, sve ide njemu. Porodice sa jednim djetetom imaju veću finansijsku stabilnost, jer se manje novca troši na hranu, odjeću, putovanja i druge troškove. To znači da su porodice sa jednim djetetom mogu sva sredstva da preusmjere u jednom pravcu.

3. Mogućnosti -Ako ima više djece, često jedan od roditelja mora da žrtvuje svoju karijeru i da bi se brinuo o njima. Sa jednim djetetom je jednostavnije - kada poraste, roditelji će imati više mogućnosti i mogu da se posvete i svom razvoju.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()