U čemu je tajna dobre baklave: Isprobajte ovaj kulinarski trik

Podsjećamo, CNN je 2020. godine uvrstio baklavu na listu 50 najboljih poslastica na svijetu

29.02.2024. 14:03
  • Podijeli:
baklava, pita sa orasima, pixabay-6599484fbc0f1.webp Foto: pixabay

Baklava je mnogima omiljena slastica, a uz pomoć sljedećeg kulinarskog trika će biti još ukusnija.

Naime, tajna je u premazu koji koristite. Njega ćete napraviti tako što ćete koristiti četiri jajeta, 200 mililitara ulja, 600 mililitara jogurta i jednu kesicu praška za pecivo.

Dobro pomiješajte sve navedene sastojke i premažite svaku koru. Ukoliko pravite baklavu s voćem, voće stavite na svaku treću koru.

Podsjećamo, CNN je 2020. godine uvrstio baklavu na listu 50 najboljih poslastica na svijetu. Opisali su je kao desertom koji ima više slojeva i napomenuli da je riječ o zalivenom kolaču. Podsjetili su da je baklava naslijeđe Osmanskog carstva.

Naglasili su da je baklava samo jedna od poznatih poslastica koje se smatraju zaostavštinom Osmanskog carstva, ali da je s razlogom najpoznatija.

Baklavu često nazivaju "kraljicom bajramske trpeze" zato što je Bajram nezamisliv bez nje.
 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()