Ljubitelji parmezana u šoku: Evo kako se pravi ovaj čuveni sir!

Ako se ne zamarate konzumiranjem mesnih prerađevina, stvarno je divan, iako malo skuplji, međutim, ako ste vegetarijanac, u njemu ima stvari od kojih bi vas mogao zaboljeti želudac

20.09.2023. 17:56
  • Podijeli:
sir_police_pixabay 1-64d127e0d1b7f.webp Foto: Pixabay

Mnogi ljudi na internetu doživjeli su šok kada su saznali kako se pravi sir parmezan, koji nije prikladan za vegetarijance - ako ste vegetarijanac i jedete parmezan, cijelo ste vrijeme nesvjesno konzumirali mesni proizvod...

U svakom slučaju, parmezan - ili parmigiano-reggiano - poseban je tvrdi sir koji se tako može nazvati samo ako dolazi iz vrlo specifičnog mjesta u Italiji. Ako se ne zamarate konzumiranjem mesnih prerađevina, stvarno je divan, iako malo skuplji, međutim, ako ste vegetarijanac, u njemu ima stvari od kojih bi vas mogao zaboljeti želudac.

To je zato što se proces zgrušavanja kojim se proizvodi koristi enzim koji se dopadljivo naziva kimozin. Kimozin se uvodi u proizvod pomoću nečega što se zove sirilo - ako ste vegetarijanac ili 'gadljivi', možda biste trebali preskočiti dio u kojem opisujemo kako se sirilo dobija.

Naime, tele se ubije, izvadi mu se želudac i osuši, a onda isječe na kockice i doda u smjesu sira. Ovaj korak u procesu je toliko važan da sve što ne sadrži kravlje mlijeko, sol i teleće sirilo ne može nositi naziv parmezan.

Zanimljivo je da ovo nije jedini sir koji koristi ovaj proizvod. Grana Padano – popularna zamjena za parmezan – također se pravi uz pomoć telećeg sirila, kao i gorgonzola. Štaviše, tako se prave i mnogi drugi, kao što su Gruyère, Manchego, Pecorino-Romano, Camembert, Emmenthal, Vacherin i Bucheron.

Dodajmo kako unutar EU-a, sirevi koji se prodaju kao parmezan moraju biti proizvedeni u regiji Parma, Reggio-Emilia ili Bologna ako žele nositi to ime, te moraju biti napravljeni na specifičan način koji smo opisali.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()