Greške koje pravite dok pripremate jaja: Uz ove savjete doručak će biti ukusniji

Sa pogrešnom pripremom, efekat korisnih supstanci u jajetu može se brzo negirati

22.05.2023. 07:00
  • Podijeli:
Jaja (1)-63dd21e0e3847.webp Foto: Pixabay

Ne samo da će pridržavanje ovih savjeta učiniti da vaš obrok bude mnogo bolji, već će biti i zdraviji. Mnogi ljudi vole da spremaju jaja za doručak. Ali dijetetičari i nutricionisti upozoravaju da mnogi prave veliku grešku kada prže jaja: koriste pogrešno ulje i prže ih na pogrešnoj temperaturi.

Bjelance je odličan izvor proteina, a žumance je prepuno vitamina i minerala, uključujući vitamin A, B12, selen, holin i lutein, kaže nutricionista Lindsay Wengler.

Sa pogrešnom pripremom, efekat korisnih supstanci u jajetu može se brzo negirati.

Najveće greške koje pravimo

Najveća greška je prženje jaja na puteru. Jaja su prirodno bogata proteinima i malo zasićenih masti, ali čim se u jaja doda puter, zasićene masti se povećavaju.

„Ne želimo to, jer je velika količina zasićenih masti u ishrani usko povezana sa srčanim oboljenjima“, upozorava dijetetičarka Ketrin Basbaum.

Ne samo puter, prema dijetetičarki Tari Tomaino, trebalo bi da izbjegavamo i kokosovo ulje i suho meso, jer oni smanjuju visok nutritivni profil jaja. Možemo da nanesemo još veću štetu našem organizmu ako pržimo jaja na jakoj vatri. Dijetetičarka Rebecca Vasuta kaže da visoke temperature izazivaju oksidaciju ulja, što može izazvati upalu u tijelu. Ona savjetuje da prilikom prženja jaja zato radije koristimo ulje koje oksidira na višim temperaturama. Na primjer, ovo svojstvo ima ulje avokada.

Koji način pripreme jaja je najzdraviji?  

Ako odlučimo da jedemo kajganu dijetetičar Tomainova preporučuje korištenje minimalne količine masti ili korištenje nezasićenih masti. Još zdravija alternativa su tvrdo kuhana ili poširana jaja, jer vam za pripremu nije potrebna mast.

Dodatak je također važan Pored toga kako pripremamo jaja, važno je i kakav prilog spremamo. Tomain savetuje da pored jaja pripremite i dosta povrća, jer ćemo na taj način unositi dodatne hranljive materije i vlakna, piše City Magazine.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()