Da li je potrebno ispirati meso prije kuhanja?

U nekim zemljama čak koriste i kiseline poput limuna ili octa, prenosi Healthline

17.08.2023. 12:30
  • Podijeli:
meso voda pranje_shutterstock.jpg Foto: Shutterstock

Može li voda iz slavine ukloniti bakterije i viruse? Mnogi ljudi se drže nekog nepisanog pravila, pa prije kuhanja meso uvijek isperu pod mlazom vode, ali postavlja se pitanje je li to uopće potreban korak?

Meso može sadržavati razne bakterije i viruse, a to je jedan od glavnih razloga zašto ga ljudi ispiru.

U nekim zemljama čak koriste i kiseline poput limuna ili octa, prenosi Healthline.

Razna istraživanja i laboratorijske provjere pokazala su da pranje sirovog mesa običnom vodom iz slavine nije učinkovito u uklanjanju bakterija i zapravo može nanijeti više štete nego koristi jer se šire patogeni virusi na radnu površinu, pa tako i na druge namirnice.

No, ispiranje kiselinom poput limuna i bijelog octa može smanjiti broj bakterija, pa bi bilo dobro da počnete s ovom praksom, ako već niste.

Ipak, uz samo ispiranje važno je još nekoliko stvari – dobro očistite radne površine, nemojte ostavljati druge namirnice u blizini sudopera gdje ćete ispirati meso i obavezno ga pecite na visokoj temperaturi do kraja, prenosi Večernji list.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()