Čuveni francuski desert: Kako spremiti profiterole

Priprema će vam možda djelovati komplikovano, ali biće dovoljno da ispratite sve korake i tijesto će vam uspjeti iz prvog pokušaja

21.05.2023. 20:06
  • Podijeli:
Profiterole (1)-64429d811ee4a.webp Foto: Pixabay

Profiterole su svakako jedan od najpoznatijih francuskih deserta, a njihova priprema je jednostavna i najveći dio posla jeste tijesto koje treba da se skuva.

Profiterole se pune kremom od vanile i prelivaju čokoladom, a toliko su ukusna poslastica da rijetko ko uspije da se zadrži na svega nekoliko pojedenih loptica.

Ukoliko profiterole nikada niste spremali, nemojte da vas uhvati panika - samo ispratite sve korake i budite sigurni da će vam uspjeti iz prvog pokušaja.

Ukoliko više volite, krem od vanile slobodno zamijenite sladoledom.

Sastojci za testo: 
  • 100 g neslanog putera
  • 1 šolja vode
  • 1 šolja brašna
  • 4 jajeta
  • prstohvat soli
Sastojci za fil:
  • 4 žumanca 
  • 100 g šećera
  • 3,5 kašike kukuruznog brašna
  • 450 ml mlijeka
  • 1 kašičica ekstrakta vanile
Sastojci za čokoladni preliv:
  • 250 g čokolade 
  • 200 ml slatke pavlake 
Priprema:

Puter stavite u šerpu, a nakon što se bude otopio, sipajte vodu i ostavite da proključa, a zatim dodajte brašno i so. Mješajte snažno i brzo sve dok se ne formira tijesto, a zatim sklonite sa šporeta i ostavite da se ohladi oko 10 minuta. U tijesto zatim dodajte jedno po jedno jaje i mutite mikserom.

Nauljite pleh i preko stavite pek papir, a testo sipajte u špric za kolače i sipajte tijesto na pleh iz njega.

Kada budete sipali tijesto, neka ono bude u obliku loptice, a sipajte ga tako da između svake postoji razmak. Pecite oko 15 minuta u rerni koju ste zagrijali na 200 stepeni, ili dok loptice od tijesta ne postanu zlatne i hrskave.

Otvorite malo vrata rerne i ostavite da se ohlade, a u međuvremenu umutite žumanca i šećer, dodajte brašno i sjedinite mikserom. Sipajte 200 ml mlijeka i vanilu i promješajte. Ugrijte mlijeko koje je preostalo, pa pre ključanja dodajte smjesu sa jajima. Kuvajte sve dok se ne zgusne, uz neprestano mješanje.

Sipajte u posudu i prekrijte providnom folijom i ostavite da se ohladi. Fil, nakon toga, umutite mikserom i sipajte u špric za kolače, pa njime napunite loptice od tijesta.

Čokoladu istopite zajedno sa slatkom pavlakom, pa prelijte profiterole.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()