Održana komemoracija Žarku Lauševiću: Tuga u pozorištu

"Dragi moji, ode Žarko. Ja ne pristajem na to, jer nije fer", rekao je Mensur.

20.11.2023. 14:28
  • Podijeli:
komemoracija žarku lauševiću, 20 nov 2023 - foto tanjug jadranka ilić-655b40975fe2f.webp Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

Komemoracija povodom smrti Žarka Lauševića (1960-2023) održana je danas u ispunjenom Jugoslovenskom dramskom pozorištu (JDP), odakle je glumac ispraćen dugotrajnim, višeminutnim aplauzom prisutnih, poustajalih u dostojanstvenoj tišini.

Pored članova porodice, komemoraciji su prisustvovali brojni glumci, saradnici, prijatelji, poštovaoci i ličnosti iz javnog i kulturnog života, među kojima su bili i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić, pisac Vuk Drašković i drugi.

U uvodnom obraćanju, direktorka JDP-a Tamara Vučković Manojlović je podsetila da je Laušević prvi put zaigrao u pozorištu 1981. godine, da je potom ostvario brojne zapažene uloge, i talentom i umećem je obeležio istoriju JDP-a.

"Žarkov život je bio jedinstven baš kao i talenat", rekla je Vučković Manojlović.

Upitavši se čime bi opisali Lauševićev dar i šta ga je činilo "tako velikim", glumac Voja Brajović je rekao da je "imao - ono".

"Ko to može da opiše riječima? Teško. Zato su ga tako voljeli", rekao je Brajović, koji je dodao da "zbog antičke tragedije mi sad govorimo o njemu umjesto da on odavde decenijama isijava svoj dar igrajući u Šekspiru, Čehovu i SImoviću".

Glumac Irfan Mensur je rekao da će mu nedostajati razgovori koje je vodio sa Lauševićem u Njujorku, tekstovi koje mu je slao nedopisanih knjiga, sa pitanjem šta misli, kao i preporuke šta da čita, žute čarape koje je dobio od njega na poklon i zajedničke šetnje.

"Dragi moji, ode Žarko. Ja ne pristajem na to, jer nije fer", rekao je Mensur.

U video poruci, glumica Svetlana Bojković je podsjetila da je od prve predstave bio jasno da je "rođen veliki glumac", i da se 1993. godine desio "koban i tragičan događaj koji mu je bespoštedno promijenio život".

"Slijedila su suđenja, zatvor i kazna. Ali je još veća kazna bila njegovo samoispitivanje i vječito postavljano pitanje 'zašto, kako, da li je moralo da se desi?'", navela je Bojković.

Prema njenim riječima, tu dramu i tragediju Laušević je ispisao u četiri iskrene knjige, koje su dnevnik jedne robije, ali i "put i težnja ka sopstvenom iskupljenju".

"Poslije mukotrpnog lutanja vratio se ponovo da zablista u punom sjaju svojim glumačkom i životnom zrelošču. Svi smo mu se divili, voljeli ga i cijenili, a onda je došla opaka bolest koja ga je odnijela", rekla je Bojković.

Glumac Milutin Karadžić se prisjetio mladalačkih dana u Podgorici i početka igranja u amaterskom glumištu, poručivši: "Dobri moj kume, putuj sa anđelima".

Glumac Dragan Bjelogrlić je poručio da "kada ode najveći, svijet zastane", i prisejtio se da se sa Lauševićem posljednji put sastao prije manje od mjesec na terasi bolničke sobe u bolnici Bežanijska kosa, gdje su pričali dugo i polako, a taj dan će pamtiti kao jedan od najljepših u životu.

Istakavši da je Laušević "imao jedinstvenu umjetničku snagu koja ga je nosila kroz život", Bjelogrlić je primjetio da  kao da je "neko viši u njemu izabrao junaka antičke drame, koja če odslikati vrijeme u kome živimo", i dodao da je dostojanstveno i "suvereno nosio ulogu tragičnog junaka zlog vremena".

Rediteljka i dramaturg Vida Ognjenović je rekla da je Laušević nedavnim pojavljivanjem i poklonom sa ostalima iz glumačke ekipe filma "Heroji Halijarda", na premijeri u beogradskoj MTS dvorani, "naslutio blizinu svog odlaska".

"Uz povike i skandiranje iz sale opraštao se posljednjim snagama od svjetala pozornice. Stajao je nasmiješen, osvijetljen blagošću i ljepotom, dok su ga zapljuskivale salve aplauza", navela je Ognjenović.

Prema njenim riječima, Laušević je "došao među nas iz svoga mitonosnog svijeta i postao mitska pozorišna pojava".

Glumac Svetozar Cvetković se prisjetio nekoliko epizoda iz druženja i rada sa Lauševićem, među kojima je bilo snimanje filma "Nož" u Hercegovini, gdje je glumac primijetio spomenik u ratu poginulim mladićima.


Poslednji put se publici poklonio pre 37 dana: Otkriven uzrok smrti Žarka Lauševića
Laušević je primetio da je spomenik podigao otac jednog od poginulih, sa istim imenom kao otac jednog od dvojice mladića koje je ubio posle tuče u Podgorici 1993. godine.

Osvrćući se na životnu sudbinu svog kolege, Cvetković se na kraju zapitao: "Da li je zavisilo samo od Žarka?"

Marić je rekao da je za njega Laušević pre svega bio veliki glumac, o čemu svedoče sve uloge, poštovanje i divljenje ljudi iz struke i publike.

"Bio si neko ko je umeo da dostojanstveno i hrabro nosi život na leđima, koliko god bio težak", poručio je Marić.


Divac i Stojaković su voleli Lauševića: Zajedničke večere u Ćiprijaniju ostaju lepa uspomena
Glumac Petar Božović se prisetio kako je bio zamolio mladog Lauševića da mu donese čašu vode, ali je ovaj uzbuđen zbog prijema na akademiji to zaboravio, i setio se godinama kasnije sa pitanjem: "Pa, da ti donesem onu vodu?", izazvavši smeh prisutnih u JDP-u.

Svoja sećanja na Lauševića, Božović je okončao stihovima njemu u čast i uzdahom: "Odlete nam Žare".

Ispraćaj i kremacija posmrtnih ostataka Žarka Lauševića je u 14.00 na Novom groblju u Beogradu. 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()