U Italiji djeca postala strastveniji čitaoci od svojih roditelja

Istat je naveo da je samo 17,4 odsto Italijana pročitalo po tri knjige za 12 mjeseci

18.05.2023. 17:09
  • Podijeli:
Čitanje_knjiga_Foto Pixabay-639640011d53f.webp Foto: Pixabay

Manje od 40 odsto Italijana čitalo je knjige iz zadovoljstva u prošloj godini, što je najmanji procenat u posljednje 22 godine, navodi se u izvještaju koji je danas objavio italijanski Državni biro za statistiku /Istat/.

U izvještaju se navodi da su djeca postala strastveniji čitaoci od svojih roditelja.

Istat je objavio da je 39,3 odsto lica starijih od pet godina pročitalo barem jednu knjigu u prošloj godini iz razloga koji nisu povezani sa školskim ili poslovnim obavezama, što je manje u odnosu na 40,8 odsto prošle godine i najmanje u ovom vijeku.

Italijani su počeli nešto više da čitaju tokom pandemije virusa korona, što je prekinulo trend opadanja procenta rekreativnih čitalaca koji je počeo 2010. godine.

Istat je naveo da je samo 17,4 odsto Italijana pročitalo po tri knjige za 12 mjeseci.

Prema rezultatima istraživanja, žene i djeca su skloniji "otvaranju knjige" od muškaraca, a najstrastveniji čitaoci su djevojčice uzrasta od 11 do 14 godina, među kojima je 64 odsto pročitalo barem jednu knjigu za godinu dana.

Procenat djevojčica i žena koje čitaju veći je za 10 odsto od procenta dječaka i odraslih muškaraca.

Kada se radi o bibliotekama, čitanje iznajmljenih knjiga je tokom pandemije drastično smanjeno u odnosu na 2019. godinu, za čak 13,5 odsto među licima starosti od šest do 24 godine.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()