Teatar fest: Večeras igrao "Pokojnik"

Komad Branislava Nušića adaptirao je i režirao Egon Savin

08.06.2023. 20:21
  • Podijeli:
Teatar fest - Pokojnik foto Una-64821bd1b696d.webp Foto: Una

Na sceni Narodnog pozorišta Republike Srpske, večeras je igrana predstava “Pokojnik”.

Komad Branislava Nušića adaptirao je i režirao Egon Savin, u koprodukciju Crnogorskog narodnog pozorišta i Centra za kulturu Tivat.

Radnju “Pokojnika“, Savin je smjestio u Podgoricu u tridesete godine dvadesetog vijeka.

U predstavi igraju Marko Baćović, Bojan Dimitrijević, Nada Vukčević, Goran Vujović, Aleksandar Radulović, Stefan Vuković, Slavko Kalezić, Slobodan Marunović, Stevan Vuković, Dejan Ivanić, Stevan Radusinović, Radmila Božović, Jadranka Mamić, Dragan Račić i Slobodan Vujadinović.

Marko Baćović, koji igra ulogu Spasoja Blagojevića, nakon predstave je rekao:

“Nušić je dobar čovjek, prije svega samokritičan. Efekat smiješnog dolazi od toga, kada za loše misli i radnje koje likovi čine na sceni, prepoznamo impuls kod sebe”, poručio je Baćović, te dodao da je Nušić volio sve svoje likove, ali ne i Spasoja Blagojevića.

“On je lukav, uradiće sve što može, a vlast koristi takvog čovjeka, koristeći sve institucije sistema, kako bi oteli imovinu, kao što danas imamo mnogo prilika, ne samo u Crnoj Gori, nego i u regionu. Spasoji postoje”, kaže on.

Od dana kada je napisan “Pokojnik”, dodaje Baćović, ništa se do danas nije promijenilo, konstatujući da je, vjerovatno, malo i gore stanje nego tad.

Bojan Dimitrijević (uloga Pavla Marića) - jedan od rijetkih pozitivnih likova u predstavi.

“Pavle je jasan kao dan, ali je drugačiji od ostatka likova. Malo je komplikovano ostati mimo cijele ekipe, biti u drami, dok se oni zabavljaju”, kaže on.

Slobodan Marunović (Gospodin Đurić) - za ovu ulogu je dobio Nagradu za glumačku bravuru na 16. Festivalu mediteranskog teatra Purgatorije 2022. godine.

“Ovo je oporuka Nušićevog života. Vrijeme koje mi sada živimo je još gore od vremena kada je ovaj komad napisan. Nušić ne ostavlja ni tračak nade da će biti bolje, ali ono što mi danas vidimo, mnogo je gore”, kaže Marunović.

Lik Đurića, kaže, postoji svugdje.

“On je naš savremenik. Ja sam mu dao nešto od onoga što primjećujem u svom okruženju”, otkriva on.

Lazar Dragojević igra Ljubomir Protića.

“Ljubomir je čovjek kojem ste dali moć u ruke i postaje licemjerna kukavica. Mnogo je onih koji su od zbunjenih momčića, postali licemjerni poslušnici”, tvrdi on.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()