Romani Agate Kristi izmijenjeni u skladu sa novim pravilima korektnosti

Time su djela čuvene autorke slijedila put njenog poznatog romana „Deset malih crnaca“, kome je još u prvom izdanju za američko tržište promenjen naziv u „Ne osta nijedan“

29.03.2023. 08:07
  • Podijeli:
poaro-6423cdf25df6b.webp Foto: YouTube/screenshot

Nekoliko romana Agate Kristi izmijenjeno je da bi se uklonio jezik koji bi mogao da se smatra uvredljivim, pa su promijenjene rasne reference ili drugi mogući uvredljivi izrazi. Time su djela čuvene autorke slijedila put njenog poznatog romana „Deset malih crnaca“, kome je još u prvom izdanju za američko tržište promenjen naziv u „Ne osta nijedan“.

Čuveni krimi romani jedne od najpoznatijih autorki ovog žanra, kao što su oni o Herkulu Poarou ili gospođici Marpl, napisani između 1920. i 1976. godine, izmijenjeni su da „ne bi bili uvredljivi za savremenu publiku“. Izdavač „Harper Kolins“ neke odlomke je „uredio“, a neke uklonio iz novih digitalnih izdanja, kako bi se uklonile „rasističke reference i uvredljiv jezik“.

Izmijenjen je cio serijal o gospođici Marpl, kao i odabrane priče o Herkulu Poarou, koji su izdati od 2020. godine ili tek treba da budu objavljeni.

Tako su djela Agate Kristi doživjela sudbinu knjiga Roalda Dala, autora romana „Čarli i fabrika čokolade“, kao i knjiga Ijana Fleminga o tajnom agentu Džejmsu Bondu, navode britanski mediji.

Izmjene je unijela grupa čitalaca-kritičara i one se tiču rasne pripadnosti, opisa ženskog tijela, pojedinih pridjeva koji se danas na Zapadu mogu smatrati uvredljivim.

Tako je u revidiranoj verziji zbirke „Posljednji slučajevi gospođice Marpl i dvije druge priče“, riječ „domaći“ zamijenjena je izrazom „lokalni“. Odlomak koji opisuje slugu kao „crnog“ koji se „ceri“ je revidiran i lik „samo klima glavom“, bez referenci na njegovu rasu. U istoj knjizi potpuno je izbačen opis žene koji glasi „imala je torzo od crnog mermera u kom bi i vajar uživao“, piše Dan.

A u romanu „Smrt na Nilu“ iz 1937. godine uklonjeno je svako pominjanje „nubijskih ljudi“.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()