Predstavljen slovenačko-hrvatsko-srpski film "Probudi me" na 51. FEST-u

"Elementi amnezije predstavljaju u jednom obliku i obimu redizajniranje istorije za mlađe generacije koji danas više gledaju Internet, stalno prate društvene mreže i manje čitaju knjige"

26.02.2023. 17:29
  • Podijeli:
film_fest-63fb88c2b86c0.webp Foto: Tanjug

Autorska ekipa slovenačkog filma "Probudi me" danas je bila gost 51. izdanja FEST-a u susretu sa medijima u Pres sali Mts Dvorane.

O filmu u regionalnoj koprodukciji Slovenije, Hrvatske i Srbije, govorili su reditelj Marko Šantić, direktor fotografije Ivan Zadro i drugi. 

Film “Probudi me” biće prikazan danas u okviru Glavnog takmičarskog programa u Mts Dvorani u Sali 6, a očekuje ga kasna projekcija i sutra (22.15) u Domu omladine Beograda i 28. februara u Dvorani Kulturnog centra (DKC). 

Reditelj Šantić je izjavio da je snimanje filma "Probudi me" za njega bilo dugotrajno iskustvo od kada su 2014. godine počeli sa prvim pripremama za buduću realizaciju. 

Generalno je autora zainteresovala tema kada je vidio tolike grupe migranata, gdje su ih neki sačekivali širokih ruku, a drugi ne toliko. 

"Primjećivali smo kako ljudi i društvo reaguju na migrante, gde se lagano počela stvarati neka paranoja. Jedno je kada gledaš migrante na televiziji, na obalama Afrike ili na granici sa Evropskom unijom, od toga kada ti dođu tako blizu svog doma. Onda je potrebno poželjeti im dobrodošlicu", ocijenio je režiser i koscenarista Marko Šantić. 

Uloge u drami "Probudi me" tumače Jure Henigman, Živa Selan, Timon Sturbej, Nataša Barbara Gracner, Jurij Drevenšek, Tamara Avguštin, Andrej Murenc, Blaz Setnikar, Benjamin Krnetic, Nebojša Pop-Tasić. 

Drama od 85 minuta prikazuje junaka Roka koji se budi u bolnici, gdje je došao bez svijesti poslije nesreće. 

Više se ne sjeća svoje djevojke, posla i kuće u kojoj je živio, već samo rodnog grada i doma koju je dijelio sa majkom i mlađim bratom. 

Ubrzo po povratku u rodni grad, Rok primjećuje da više nije dobrodošao - porodica i poznanici se prema njemu ponašaju drugačije. 

Polako mu se sklapa mozaik uspomena, shvata koliko je njegova prošlost bila problematična, a njegov mlađi brat ide istim pogrešnim putem. 

Tako Rok prvi put u životu prihvata odgovornost, želi da zaustavi lošu porodičnu istoriju i njeno ponavljanje.

"Elementi amnezije predstavljaju u jednom obliku i obimu redizajniranje istorije za mlađe generacije koji danas više gledaju Internet, stalno prate društvene mreže, od Fejsbuka, Tvitera, preko Instagrama do Tik Toka, i manje čitaju knjige. Primjetili smo jednu kolektivnu društvenu amneziju, a film nam je zapravo o mikrokosmosu glavnog junaka uz naravno mnogo šire teme", analizirao je režiser Marko Šantić, koji je potpisao scenario sa Goranom Vojnovićem i Sarom Hribar. 

Direktor fotografije Ivan Zadro je istakao da se sa Šantićem upoznao upravo ispred Mts Dvorane pre šest godina i od tada uspješno sarađuju. 

"Za novi film bilo nam je najvažnije da pronađemo mjesto gdje ćemo snimati, što onda rješava sve, kao kompoziciju fotografije. Tako je bilo neophodno da nađemo taj prostor, grad gdje radimo, kao glavnu tačku i notu za film. Tim izborom smo se onda usrećili, premda nije sve bilo idealno, jer snimali smo zimi, teško je bilo uvijek ispratiti kontinuitet, jer bude nisko sunce, većim dijelom budu kadrovi u sjenci", objasnio je direktor fotografije Ivan Zadro. 

Autorsku ekipu filma čine montažer Vladimir Gojun, kompozitori muzike Jan Visocky i Nemanja Mosurović (Srbija), producenti Danijel Hočevar i Zala Oparani, koproducenti - Jure Bušić, Stefan Orlandić, Dimče Stojanovski, Jordane Oudin ispred svojih kuća Vertigo, Jaka Produkcija, Living Pictures, Hippocampes i Viba Film Studio.

  • Podijeli:

Tagovi

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()