Banjalučki glumci jedinstveni: Nismo izdajnici!

Sazvali su konferenciju za novinare da "demantuju sve neistine i da javnosti kažu pravo stanje stvari"

12.06.2023. 11:03
  • Podijeli:
glumci-6486da17581c2.webp Foto: UNA

Konferencija je održana zbog ranijih informacija o Teatar festu koji se odnosi na gostovanje Sarajevskog ratnog teatra i skidanja zastave sa zgrade pozorišta.

Dijana Grbić, direktorica NPRS poručila je da osjeća tugu zbog svih dešavanja, naročito što su sinoć zatvorili jedan od najuspješnijih festivala.

"Baviću se onim što je u okviru Zakona. Zastava nikada nije nikada skinuta, ona stoji u holu i stajaće. Ona se ističe na zgradu onako kako se propisuje Zakonom, samo u dane slava i svetkovina", kazala je.

Poručuje da zastava nije bila postavljena ni prethodnih godina.

"Ukoliko bismo isticali zastave, onda bismo trebali isticati zastave svih učesnika država. 2015. godine je Ratnifestival takođe učestvovao. Mi smo našoj publici htjeli da donesemo najbolje", poručila je Grbić.

Slađana Zrnić, selektor ovogodišnjeg festivala, kazala je da je odluka selektora podržana od Uprave.

"Smatram da javnost nije dovoljno upućena koliko je fetival bio uspješan.
Sarajevski teatar je učestvovao i 2015 godine sa predstavom "Janje, kokoš, pjetao"
S toga me čudi ova sad reakcija. Selekcija je izašla 19.aprila i prošla je sve procedure. I Ministartsvo je bilo upoznato. Kao i Kabinet predsjednika RS", rekla je Zrnić.

Glumac Aleksandar Stojković Piksi je dodao da je neistinama stavljena svima meta na čelo.

"Iznesene su jako ozbiljne i teške stvari. Ako se stavi zemlja domaćina, moraju i zastave svih zemalja odakle imamo učesnike. Zakon je jasan i smatram da ga nismo prekršili, nismo uradili ništa što bi bilo na sramotu ove institucije ili građana RS", dodao je Piksi.

Kaže da su mediji pisali o njima kao da su Sjeverna Koreja i pita - kome je to trebalo?

Glumac Boris Šavija je dodao da pozorište kao pojam nema obavezu da ide niz dlaku politici, ni vlasti, ni opoziciji.

"Mi moramo da budemo neka vrsta korektiva ovog društva, u službi naše publike. Mi smo isključivo odgovorni narodu zbog koje se ovo pozorište zove Narodno pozorište Republike Srpske", jasan je Šavija.

Dodao je da niko nije izdajica ili rušilac.

Na čast neka služi ljudima koji nas zovu izdajnicima i plaćenicima. Glumci su nezadovoljni što su mnogi mediji skretali priču sa festivala.

"Kladionica nije problem kad se pojavi reklama na utakmicama, ali kad se pojavi na pozorištu, onda je problem. Nama su važni sponzori i prihvatili bi pare svi kojima je važno da se nešto održi. Mozzart je treću godinu sponzor i sada je odjednom to problem", naveo je glumac Ljubiša Savanović i dodao: Bilo je političkih pritisaka, ali mi možemo durati.

Na pitanje novinara koliko je sve koštalo, iz NP RS su rekli da festival košta 140 000 KM, a da su dobili 60 000 KM.
 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()