Značajno povećani kapaciteti: Aerodrom u Sarajevu dobio dozvolu za korištenje novog terminala

U narednom periodu planira se produžiti uzletno-sletna stazu za 550 metara

12.03.2023. 13:20
  • Podijeli:
terminal aerodrom sarajeov ex yu 2-640c8efd0b411.webp Foto: Ex- Yu Aviation

Dodatna modernizacija i proširenje aerodroma u Sarajevu ulazi u svoju završnu fazu. Naime, najveći aerodrom u BiH je dobio upotrebnu dozvolu za dograđeni dio terminanla.

To u prevodu znači da će sada putnici biti u prilici da koriste nove prostore savremeno opremljene. Ostaje još da se uradi modernizacija starog dijela.

Nakon dobijanja upotrebne dozvole za terminal, potrebno je kratko vrijeme za potpuno opremanje prostora, stoga se u narednim danima može očekivati da će biti otvoren za korištenje.

Projektom, koji je jednim dijelom realizovan, će biti značajno povećani kapaciteti aerodroma, kako prostorni tako i tehnološki.

Terminal sada ima 19.000 m2 površine i predstavlja reprezentativan objekat kojim se može odgovoriti na rastuće zahtjeve na polju aerodromske djelatnosti. Montirana su dva nova sortirajuća karusela u odlascima ukupne dužine 100 m i dva karusela u dolascima za preuzimanje prtljaga dužine 130 m. Kapacitet ovog sistema je 1.560 komada prtljaga na sat.

Inače, novi terminal prostire se na četiri sprata i 10.000 kvadratnih metara. Sadržat će dvanaest šaltera za prijavu, pet kapija i jedan stakleni zračni most koji je već montiran i povezan sa zgradom.

Novi objekt povezan je s postojećim terminalom kako bi se formirala jedinstvena funkcionalna jedinica s kapacitetom za rukovanje dva miliona putnika godišnje. Sarajevski aerodrom je u procesu postavljanja novog automatiziranog sistema za rukovanje prtljagom. U toku su i radovi na proširenju piste.

Kada bude dovršen, imat će jedanaest mjesta za parkiranje aviona, u odnosu na sadašnjih sedam. Kao rezultat toga, kapacitet pretovara aerodroma bit će povećan za 60%. Popratit će ga opsežni radovi na elektroinstalacijama i kanalizaciji aerodroma.

Također, u narednom periodu planira se produžiti uzletno-sletna stazu za 550 metara. Za to je već kupljeno dodatnih 60.000 kvadratnih metara zemljišta i počela se s čišćenjem terena.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()