Žetva pšenice ove godine počinje ranije

Stručnjaci kažu da se ove godine očekuje dobar rod i kvalitet pšenice

01.06.2024. 14:00
  • Podijeli:
pšenica-1664546557536.webp Foto: Pixabay

U Semberiji, najvećoj žitnici naše zemlje, žetva pšenice ove godine počet će znatno ranije nego prethodnih godina.

U semberska polja prvi kombajni ući će već sredinom juna, a ratari se već spremaju za narednu sjetvu, pa su u okviru manifestacije “Dani polja strnih žita”, koja je održana u Semberiji, imali priliku da se upoznaju sa najnovijim sortama pšenice i saznaju koja je najotpornija na klimatske promjene.

Rado Zakić pšenicu je ove godine zasijao na površini oko 300 dunuma. Topla zima i visoke temperature ubrzale su sazrijevanje pšenice, pa će žetva ove godine početi znatno ranije.

– Pšenica je u izuzetno dobrom stanju. Ona će biti za 15-20 dana, najdalje, za žetvu jer je bila zima topla i rano proljeće, zato je izgurala, isklasala vrlo rano i nikad kao ove godine – kazao je Zekić za BHRT.

Stručnjaci kažu da se ove godine očekuje dobar rod i kvalitet pšenice.

– Što se tiče prinosa, negdje preko 6 do 7 tona, to je prosjek koji se može očekivati jer ovo je, ne samo na bazi ovog što vidimo kod nas, ali to su mišljenja i poljoprivrednih proizvođača – navodi Dragan Zarić, agronom.

Zbog klimatskih promjena i visokih troškova proizvodnje, ključni faktor u proizvodnji je izbor kvalitetnog sjemena.

– Te nove sorte zaista su vrhunac genetike oplemenjivanja biljaka, to potvrđuju i prinosi na oglednim poljima – kaže Dragan Mandić, sa Poljoprivrednog instituta Republike Srpske, Banja Luka.

U Semberiji se svake godine siju i ogledna polja sa više od 30 različitih sorti pšenice. Rezultati su prikazani tokom manifestacije “Dani polja”, gdje ratari iz prve ruke, na njivi, mogu vidjeti kako se koja sorta pokazala i koliko je otporna.

– Mi ispitujemo i pokazujemo našim proizvođačima koje su to sorte koje daju najbolje prinose, koje su najkvalitetnije i najotpornije na klimatske promjene koje se dešavaju u ovom momentu – dodaje Zoran Maletić, šef Područne kancelarije Savjetodavne službe Bijeljina.

Iako očekuju dobar rod i prinos, i u ovu žetvu, kao i prethodnih godina, ratari ulaze ne znajući kolika će biti cijena onog što proizvode. Poručuju da pšenicu neće dati ispod 50 feninga po kilogramu, javlja BHRT.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()