Zapljenjena najveća pošiljka cigareta u ovoj godini

U akciji "Strijelac" oduzeto 51.500 paklica cigareta

11.12.2022. 09:59
  • Podijeli:
cigarete_zapljena_uio bih-63959bba61f5f.webp Foto: UIO BiH

Ovlašteni službenici Uprave za indirektno oporezivanje, u operativnoj akciji “Strijelac" na Graničnom prIJelazu Rača oduzeli su 51.500 paklica cigareta u vrijednosti od 309.000 KM.

Na osnovu operativnih aktivnosti ovlašteni službenici Grupe za sprečavanje krijumčarenja i prekršaja iz Regionalnog cantra Tuzla, izvršili su na graničnom prijelazu Rača detaljan pregled teretnog motornog vozila.

 U pošiljci koja je ulazila u carinsko područje Bosne i Hercegovine, bila je deklarisana radna oprema kao roba koja se uvozi BiH. 

Detaljnim pretresom vozila pronađena je skrivena i krijumčarena veća količina neprijavljenih i neobilježenih akciznih proizvoda. Radilo se o 51.500 paklica cigareta (Regina, Manchester, Corset, FM, Trocadero), čija se ukupna tržišna vrijednost procjenjuje na iznos od 309.000 KM. Aktivnosti na terenu provedene su u skladu sa instrukcijama i uputama Tužilaštva BiH i naredbom Suda BiH.

Protiv osumnjičene osobe će biti podnesen Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu i izvršiocu Tužilaštvu Bosne i Hercegovine, zbog postojanja osnova sumnje da je počinjeno krivično djelo „Krijumčarenje“, iz člana 214. Krivičnog zakona BiH.

U toku preduzimanja mjera iz svoje nadležnosti, korištena je specijalistička oprema, donirana od strane Ambasade SAD putem programa EXBS i UNODC.

Podsjećamo u toku 2022.godine Odsjek za provođenje propisa RC Tuzla, Grupa za sprečavanje krijumčarenja i prekršaja je privremeno i trajno oduzela 91.179 paklica cigareta, 7.900 paklica ručno motanih cigareta, 2 mašine za rezanje duhana, 1.382 kg sitno rezanog duhana i 615 kg duhana u listu.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()