Vučić odgovorio Ambasadi SAD u BiH: “Molim vas, recite mi gdje to piše!?”

Nastavak "obračuna" saopćenjima

11.06.2024. 16:16
  • Podijeli:

Američka ambasada u BiH reagirala je na zaključke usvojene na "Svesrpskom saboru" koji se odnose na Daytonski mirovni sporazum i neovisnu državu Bosnu i Hercegovinu, istaknuvši da oni imaju korijene u pravnim dezinformacijama te da su puni pogrešaka. Danas im je odgovorio predsjednik Srbije Aleksandar Vučić koji je tražio odgovor, kako navodi, na samo jedno pitanje.

“Baš mi je interesantna bila kritika naših partnera u američkoj ambasadi u SAD u Sarajevu. Rekao sam da ću da postavim neka pitanja. Vi ste čuli mnogo puta svi u Srbiji, BiH i regionu jednu sintagmu koja glasi “Duh Dejtonskog sporazuma”. Ako mi kao zemlja koja je potpisala nismo garant provođenja, jer kažu da to ne piše nigdje, nego da smo samo potpisnik. Iako bi “duh potpisa” upravo to značio, ja ne bih da se bavim duhom niti duhovima nego ću da postavim nekoliko konkretnih pitanja za naše partnere”, kazao je na početku Vučić a onda je postavio pitanje:

“Moje prvo pitanje je: Kako, gdje i kada i otkada piše da imovina pripada centralnim vlastima, a ne entitetima? Naime, tačkom 3, Aneks 4 Dejtonskog sporazuma predviđeno je da sve državne funkcije i ovlašćenja koje nisu izričito vlasništvo države, pripadat će entitetima!? Članom 3 su navedene državne nadležnosti, u kojim se nigdje ne spominje javna imovina i javna svojina. Molim vas da mi konkretno odgovorite kako ste došli do zaključka i na osnovu čega da imovina pripada centralnim vlastima, a ne entitetima? I zbog čega ste učestvovali na izazivanju krize u BiH?”, pitao se Vučić.

Potom je podsjetio Američku ambasadu SAD da odgovor ne bude “Zbog sporazuma o sukcesiji” jer, kako navodi, to bi “bilo glupo”.

“Istovremeno, očekujem da mi odgovorite, kako ste rekli da to ima veze sa sporazumom o sukcesiji koji je stupio na snagu 2004. Odmah ću da vam kažem, nemojte da mi na to odgovarate, bilo bi jako glupo. Sukcesijom se regulišu prava i obaveze država članica nastalih na protoru bivše Jugoslavije, a ne kako će javna i državna svojina biti raspoređena unutar jedne od država članica nastalih raspadom Jugoslavije”, istakao je i zaključio:

“Molim vas da mi na ovo jedno prosto pitanja odgovorite. Mnogo sam srećan što ste prihvatili argumentovanu, civilizovanu i bez ikakvih uvreda ovu raspravu. Dakle; Gdje to piše?”.

Podsjećamo, Ambasada SAD-a je jučer u objavi na društvenoj platformi “X” istaknula da usvojeni zaključci na Svesrpskom saboru ne predstavljaju odbranu Daytonskog mirovnog sporazuma, kako tvrde autori, već su “smišljeni napad na taj sporazum i državne institucije Bosne i Hercegovine”.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()